Evropa

Sterdžon pokrenula novu kampanju za referendum o nezavisnosti Škotske, spominje se pridruživanje EU

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2022

-

22:04

Sterdžon pokrenula novu kampanju za referendum o nezavisnosti Škotske, spominje se pridruživanje EU
Sterdžon pokrenula novu kampanju za referendum o nezavisnosti Škotske, spominje se pridruživanje EU - Copyright Tanjug/AP/Scott Heppell

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon predstavila je novi plan za održavanje referenduma o nezavisnosti, izlažući stav da bi Škotska bila pravednija, bogatija i srećnija da nije deo Velike Britanije.

"Posle svega što se dogodilo, Bregzita, Kovida, Borisa Džonsona, vreme je da se postavi drugačija i bolja vizija", rekla je Sterdžon novinarima u njenoj zvaničnoj rezidenciji u Edinburgu.

"Da li ostajemo vezani za ekonomski model Ujedinjenog Kraljevstva koji nas dovodi do relativno loših ekonomskih i društvenih ishoda koji će verovatno biti gori?", upitala je Sterdžon.

 Sterdžon je naglasila da bi novi referendum o nezavisnosti, koji je obećala da će se održati pre kraja 2023. godine, morao da bude zakonit, ali nije dala nikakve konkretne detalje o tome kako bi to moglo da izgleda.

Ona je rekla da na osnovu rezultata prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Škotskoj postoji "neosporan demokratski mandat" za glasanje, koji namerava da ispoštuje, iako je britanski premijer Boris DŽonson odbio da izda naredbu da se to dozvoli, prenosi Rojters.

"Ako želimo da podržimo demokratiju ovde u Škotskoj, moramo da napravimo put napred, ako je potrebno bez naredbe iz odeljka 30", poručila je ona i dodala da je u toku rad na tome kako dalje, s obzirom na to da britanski parlament ima ovlašćenje da ospori škotskom parlamentu da sprovede referendum.

profimedia

 

Rekla je da spremna da sedne sa Džonsonom kako bi pregovarali o naredbi iz Odeljka 30 i da se, iako se nisu slagali oko suštine nezavisnosti, nada da će se kao demokrate dogovoriti o tome da škotski narod treba da odlučuje o svojoj budućnosti.
 
Škotska vlada će sada objaviti seriju belih knjiga sa više detalja o tome kako će pristupiti određenim pitanjima vezanim za nezavisnost, uključujući šta bi se moglo dogoditi ako bi Škotska pristupila Evropskoj uniji, i kako bi protok ljudi, roba i usluga funkcionisao u praksi preko granice između Škotske i Engleske nakon nezavisnosti.

Sterdžon je priznala da bi to moglo da ima implikacije na prekograničnu trgovinu, carinska i regulatorna pitanja, ali je pažljivo izbegla da koristi reči "tvrda granica" ili "provere", što je anatema za unioniste.

"Prednosti nezavisnosti Škotske su veće od izazova", insistira Nikola Stardžon.

Kritike zbog novog poziva na referendum

Opozicioni lider Daglas Ros kritikovao je u škotskom parlamentu novi korak ka nezavisnosti, rekavši da bi to bilo gubljenje vremena i resursa škotske vlade.

"Možemo se usredsrediti na obnovu Škotske, ili, kako SNP želi, na podelu Škotske. Podsticanje na još jedan referendum o podeli, možda čak i na ilegalni referendum o divljim mačkama... je pogrešan prioritet u najgorem mogućem trenutku", rekao je lider škotskih konzervativaca.

Anas Sarvar, lider škotske laburističke partije, nazvao je Sterdžonovu najavu "istim starim govorom".

"Koliko smo puta ovo čuli ranije? Ona nas vraća u politiku prošlosti fokusirajući se na podele i svađe i pokušavajući da suprotstavi Škota protiv Škota", rekao je Sarvar u video snimku.

Podsetimo, poslednji referendum o nezavisnosti Škotske održan je 2014. godine kada je 55 odsto birača reklo da želi da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva. 

Komentari (0)

Evropa