Evropa

Rumunija omogućila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

23:46

Rumunija omogućila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine
Rumunija omogućila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija je obezbedila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji, izjavio je danas u Kijevu rumunski predsednik Klaus Johanis.

"Vidimo da postoji još jedan element ucene iz Rusije, ona je izvoz žitarica pretvorila u oružje, sa globalnim posledicama. Danas smo razgovarali o mogućim načinima rešavanja prehrambene krize", rekao je Johanis na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Ukrajine, Nemačke, Francuske i Italije, prenosi Ukrinform.

Kako je rekao rumunski lider, radi se na pronalaženju najboljih rešenja za tranzit preko rumunske crnomorske luke Konstanca i luke na Dunavu.

"Od početka ruske invazije, luka Konstanca je obezbedila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine", poručio je Johanis.

On je takođe rekao da se mora zaustaviti "neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije".

"Razgovarali smo sa predsednikom Zelenskim o konkretnim načinima za prevazilaženje ove egzistencijalne pretnje. Nastavićemo da tražimo sveobuhvatna rešenja kako da pomognemo Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji", kazao je rumunski lider.

Takođe je ukazao da je 1,23 miliona Ukrajinaca prešlo rumunsku granicu i da je više od 250.000 ukrajinske dece krenulo u školu.

"Ukrajinci mogu da računaju na rumunsku vladu i rumunski narod koliko im je potrebno", poručio je Johanis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa