Evropa

Merkel: Možda je Putin čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

13:20

Merkel: Možda je Putin čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Odd Andersen

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin čekao na njen odlazak sa vlasti pre nego što započne agresiju na Ukrajinu.

"Može biti da je moj odlazak bio doprinos tome, kao što su, na primer bili izbori u Francuskoj i povlačenje trupa iz Avganistana, te zastoj u pregovorima u Minsku", objasnila je Merkel u intervjuu nemačku medijsku mrežu "RND".

Ona je rekla da je njen uticaj na Putina, neposredno pred kraj mandata, nestao.

"Bilo je jasno da neću još dugo biti na vlasti i tako moram priznati da razni pokušaji protekle godine nisu ništa doprineli", objasnila je Merkel.

Ona je ukazala da Putin prošle godine nije bio spreman na samit takozvanog Normandijskog formata.

"Na drugoj strani nisam uspela, pored Normandijskog formata, da uspostavim dodatni evropsko-ruski format za razgovore o evropskom bezbednosnom radu“, priznala je ona.

Upitana da li bi bila na raspolaganju kao posrednik za pronalaženje rešenja u konfliktu, Merkel je odgovorila da se "to pitanje trenutno ne postavlja“.

Merkel je branila svoje političke odluke i pozitivan stav prema gasovodu Severni tok 2 i pored ruske aneksije Krima.

Ona je odbacila tvrdnje da je gasovod Ukrajinu stavio pod veći rizik od ruske invazije.

"Tadašnja teza je glasila - ako Severni tok 2 bude pušten u pogon, Putin više kroz Ukrajinu neće isporučivati gas, ili će je napasti. Zapad je, međutim, osigurao da gas teče dalje kroz Ukrajinu i da ta zemlja i dalje naplaćuje tranzit. Putin je onda napao 24. februara Ukrajinu iako kroz Severni tok 2 nije potekao niti jedan kubni metar gasa. S tim u vezi gas nije oružje“, rekla je Merkel.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin Pool

 

Ona je dodala da je njen stav uzeo u obzir visoke cene energenata kroz podsticanje obnovljivih izvora energije, izlaska iz nuklearne energije i početka izlaska iz uglja.

"Nemačka privreda se odlučila na ruski gas, pošto je ekonomski bio povoljniji od tečnog gasa iz Saudijske Arabije, Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD. Politički se radilo o tome da umesto ruskog gasa uvozimo skuplji i ekološki sporan tečni gas suprotno želji privrede, suprotno industrijskoj snazi Nemačke“, ukazala je ona.

Govoreći o privatnom životu posle odlaska sa političke scene, Merkel je kazala da joj je ponekad još neobično da nema pritiska obaveza.

"Ovo je sada novo doba života. Sada sam slobodna. To je lep osećaj”, rekla je ona.

Merkel je rekla da je bila umorna posle 16 godina na mestu kancelara, ali da nije preumorna.

Prenela je da je, aprila 2019. kada joj je umrla majka, imala samo kratko vreme za tugu, jer je posle par dana imala samit EU.

Istakla je da joj je najstresnije vreme bila izbeglička kriza 2015/2016. Rekla je da je tada delovala u skladu sa hrišćanskim vrednostima CDU i osnovnih zakona.

"To je svakako bila i najemotivnija faza mog mandata", dodala je Merkel.

Komentari (0)

Evropa