Evropa

Protesti na ulicama Tbilisija jer Gruzija nije dobila status kandidata za EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

23:20

Protesti na ulicama Tbilisija jer Gruzija nije dobila status kandidata za EU
Protesti na ulicama Tbilisija jer Gruzija nije dobila status kandidata za EU - Copyright Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, nekoliko desetina hiljada ljudi protestuje nakon što ta zemlja nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Demonstranti ističu zastave EU i Gruzije, a okupili su se ispred gruzijskog parlamenta.

Neke od organizacija i sve opozicione stranke traže da se pojača pritisak na vladajuću stranku "Gruzijski san" jer smatraju da vlada autoritarno i da su zbog nje pogoršani odnosi sa Evropskom unijom, prenosi AFP.

Jedan od organizatora protesta je, govoreći pred okupljenima, zatražio i ostavku aktuelnog gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija, kao i da se oformi nova vlada koja će da sprovodi reforme koje su tražene iz Brisela.

Na samitu u Briselu, 27 lidera Evropske unije odlučilo je da se Ukrajini i Moldaviji da traženi status zemlje kandidata za pridruživanje bloku. Međutim, kada je reč o Gruziji, njoj je samo data "evropska perspektiva", neka vrsta uvoda u formalnu kandidaturu.

"Budućnost ovih zemalja i njihovih građana leži u Evropskoj uniji", napisali su u svojim zaključcima.

"Evropski savet je spreman da dodeli status zemlje kandidata Gruziji kada budu rešeni prioriteti navedeni u mišljenju Komisije o zahtevu za članstvo Gruzije", dodaje se.

Gruzija je podnela zahtev da postane kandidat za članstvo EU nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa