Evropa

Zašto je Gruzija ostala bez statusa kandidata za članstvo u EU?

Komentari

Autor: Euronews

24/06/2022

-

20:48

Zašto je Gruzija ostala bez statusa kandidata za članstvo u EU?
Zašto je Gruzija ostala bez statusa kandidata za članstvo u EU? - Copyright Tanjug AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Zvanično, Gruzija je ostala na listi čekanja za pristupanje EU. Na samitu u Briselu, 27 lidera Evropske unije odlučilo je da se Ukrajini i Moldaviji da traženi status zemlje kandidata za pridruživanje bloku. Međutim, kada je reč o Gruziji, njoj je samo data "evropska perspektiva", neka vrsta uvoda u formalnu kandidaturu, piše Euronews.

"Budućnost ovih zemalja i njihovih građana leži u Evropskoj uniji", napisali su u svojim zaključcima. "Evropski savet je spreman da dodeli status zemlje kandidata Gruziji kada budu rešeni prioriteti navedeni u mišljenju Komisije o zahtevu za članstvo Gruzije".

Gruzija, mala zemlja od skoro četiri miliona stanovnika, odavno se identifikuje kao evropska, iako je njen geografski položaj, u regionu Južnog Kavkaza, omeđen Rusijom, Azerbejdžanom, Jermenijom i Turskom, pokrenuo pitanja o kontinentalnoj pripadnosti.

Kao parlamentarna republika, zemlja je napravila velike korake u prevazilaženju svog sovjetskog nasleđa i održava redovne izbore na kojima bira svoje predstavnike javnosti. Ali sistem je klimav, sa čestim optužbama za prevaru, zastrašivanje, kupovinu glasova, kronizam i policijsko uznemiravanje.

Oligarsi su optuženi da vrše preterani uticaj na politički život i medije, dok su građanske slobode "nedosledno zaštićene", navodi Fridom haus, prenosi u svom tekstu Euronews.

U oktobru 2020. godine izbila je politička kriza kada su opozicione stranke tvrdile da su parlamentarni izbori namešteni i odbile da priznaju poraz, što je izazvalo duboku podelu i hapšenja. Nakon što su stranke odbile da uđu u parlament, vodeća partija Gruzijski san formirala je novu vladu.

Kako se kriza odugovlačila, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel lično je intervenisao kako bi posredovao u sporazumu i vratio sve strane u zakonodavno telo. Sporazum je takođe predložio niz izbornih i pravosudnih reformi. Gruzijski san je kasnije povukao svoj potpis sa tog sporazuma.

Unsplash

 

Ova dugotrajna nestabilnost se odrazila na mišljenje Komisije o kandidaturi Gruzije za prijem u EU, koja tako ostala bez predloga da se dodeli status kandidata.

"Gruzija ima uspostavljenu osnovu za postizanje stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu zakona, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, čak i ako su nedavni događaji potkopali napredak zemlje“, navodi se u mišljenju Komisije.

EK je iznela listu prioriteta kojima bi Gruzija trebalo da se pozabavi, uključujući političku polarizaciju, pravilno funkcionisanje svih državnih institucija i potrebu za "deoligarhizacijom".
Lista reformi predloženih Gruziji znatno je duža od onih koje su date Ukrajini i Moldaviji, od kojih se očekuje da sprovedu niz ključnih mera do kraja ove godine.

Nekoliko dana nakon saopštenja iz Brisela, oko 60.000 demonstranata izašlo je na ulice u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, da izraze svoje razočarenje i zahtevaju članstvo u EU

"Jedan korak iza"

Slika iz Tbilisija nije bila dovoljna da ubedi lidere EU. Na sastanku u Briselu u četvrtak, 27 šefova država odlučili su da podrže stav Komisije i ostave Gruziju bez statusa zemlje kandidata.

Gruzija je "korak iza", rekao je holandski premijer Mark Rute.

Uprkos neuspehu, gruzijska predsednica Salome Zarubašvili našla je pozitivnu notu, rekavši da je priznanje evropske perspektive zemlje "neverovatan istorijski korak"

"Sada smo spremni da odlučno radimo u narednim mesecima kako bismo dostigli dobijanje statusa kandidata", rekla je ona.

Zarubašvili se pridružila liderima EU putem video linka i zahvalila na odluci koju su doneli.
Na kraju samita, Mišel je izrazio nadu da će zemlja moći da krene dalje sa neophodnim reformama i da će Evropski savet na kraju dati status kandidata, iako je izbegao da da konkretan rok.

"Veoma smo bliski sa svim gruzijskim institucijama kako bi one ostvarile napredak", rekao je Mišel.

"Uveren sam da ako postoji politička volja u političkom pejzažu u Gruziji, onda bi moglo biti moguće da ostvare ogroman napredak. Oni tačno znaju šta je potrebno da preduzmu korake u pravom smeru.“

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je "ogromna želja" Gruzije da se pridruži bloku "najjači podsticaj" ka evropskim integracijama.

"Bilo je mnogo političkog napretka, sada je potrebno da se sprovede nekoliko važnih reformi i da se pokaže političko jedinstvo, da se angažuje političko društvo i da se krene napred u ovim reformama i onda su sledeći koraci nadohvat ruke“, dodala je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su njegove kolege lideri videli "volju ljudi koji su izašli na ulicu, koji su pozivali Evropu".

Očekuje se da će Komisija do kraja godine izvestiti Evropski savet o koracima koje je preduzela gruzijska vlada. Lideri EU će zatim koristiti ovaj izveštaj kako bi utvrdili da li žele da daju status kandidata, što je korak koji zahteva jednoglasnost 27 država članica.

Komentari (0)

Evropa