Evropa

Odobreno: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU, Gruzija stavljena na listu čekanja

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2022

-

20:51

Odobreno: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU, Gruzija stavljena na listu čekanja
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Moldavija dobile su zvanični status kandidata za Evropsku uniju, nakon što su je podržali lideri 27 bloka tokom samita u Briselu. Gruzija je stavljena na listi čekanja, čekajući reforme kako bi se osigurala politička stabilnost zemlje, preneo je Euronews.

"Istorijski trenutak. Danas je ključni korak na vašem putu ka EU", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je potom čestitao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i predsednici Moldavije Maji Sandu.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Laje takođe je čestitala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evropsku perspektivu.


”Vaše zemlje su deo evropske porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje”, poručila je Lajen na Tviteru.

 

Fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi.

"Nema boljeg znaka nade za gradjane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", rekla je ona novinarima na marginama samita EU u Briselu nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak, preneo je Rojters.

"Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom", istakla je ona.

Šef diplomatije EU, Žosep Boelj i ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, u zajedničkoj video poruci, čestitali su Ukrajini i njenim građanima dodeljivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.


Žosep Borelj je na svom Tviter nalogu, uz ovu video poruku, poručio da će ”Ukrajina podediti” i da će ”Evropa pobediti”.

”Danas je početak dugačkog puta koji ćemo ići ajedno. Ukrajinski naord pripada evropskoj porodici, Budućost Ukrajine je u EU. Zajedno podržavamo mir”, napisao je Borelj.

Status kandidata je uglavnom simbolična oznaka koja prepoznaje da je izabrana zemlja na putu da započne dug, složen i često mučan proces pridruživanja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviteru.

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da je potez Evropske unije da dodeli status kandidata njenoj zemlji istorijski dan. Ona je dodala da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda, preneo je Rojters.


U objavi na Fejsbuku, ona je navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, više mogućnosti i više reda u toj maloj zemlji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Kandidatura ne garantuje automatski početak pregovora, a kamoli njihov završetak. Tokom proteklih decenija, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska dobile su status kandidata, sa veoma ograničenim napretkom ka članstvu, ocenio je Euronews. Turska je tu titulu dobila još u decembru 1999. godine.

Uprkos simbolici, status predstavlja geopolitičku pobedu Ukrajine, ratom razorene zemlje koja se do početka ove godine nikada nije smatrala ozbiljnim kandidatom za ulazak u EU. Ovaj potez se takođe smatra odgovorom na pokušaj Rusije da ponovo uspostavi svoju sferu uticaja.

Sedam ključnih reformi za Kijev

Evropska komisija je iznela sedam ključnih reformi koje Ukrajina treba da sprovede do kraja godine. Na listi su imenovanje sudija za Ustavni sud, borba protiv korupcije i pranja novca, zaštita nacionalnih manjina i primena zakona koji bi trebalo da suzbije preveliki uticaj oligarha u privredi.

Očekuje se da će Komisija do kraja godine podneti izveštaj Evropskom savetu o tempu reformi koje su preduzele Ukrajina i Moldavija, kao i Gruzija, kojoj bi kasnije mogao biti dodeljen status kandidata.

 Pregovori o pristupanju podeljeni su u 35 poglavlja i grupisani u šest glavnih klastera: osnove; unutrašnja tržišta; konkurentnost i inkluzivni rast; zelena agenda i održiva povezanost; resursi, poljoprivreda i kohezija; i spoljni odnosi.

Evropska komisija je već upozorila da je ceo proces zasnovan na zaslugama i da se može "obrnuti ako se osnovni uslovi više ne ispune".

Očekivana odluka 

Odluka je donekla očekivana i dolazi nedelju dana nakon zajedničkog putovanja nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanskog premijera Marija Dragija u Kijev. 

"Rusija želi da pokaže da je Evropska unija navodno nesposobna da bude efikasna i da evropske vrednosti ne mogu da zaštite slobodu", rekao je Zelenski prošle nedelje na sastanku sa Šolcom, Makronom i Dragijem.
 
"Možemo i zato moramo zajednički da razbijemo ovaj scenario i da im dokažemo da će Evropa i dalje biti slobodna, demokratska i, još jednom naglašavam, ovo je važno – ujedinjena", poručio je predsednik Ukrajine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa