Evropa

Džonson: Plašim se da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak da pristane na sporazum koji nije u njenom interesu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

10:59

Džonson: Plašim se da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak da pristane na sporazum koji nije u njenom interesu
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da strahuje da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak, kako bi pristala na mirovni sporazum sa Rusijom koji nije u njenim interesima, zbog ekonomskih posledica rata koji se vodi u Evropi.

"Previše zemalja govori da je ovo evropski rat koji je nepotreban, pa će pritisak rasti da se ohrabre ili možda prinude Ukrajinci na štetan mir", saopštio je Džonson novinarima u Ruandi gde učestvuje na samitu Komonvelta, prenosi Rojters.

Britanski premijer je još rekao da bi posledice toga da ruski predsednik Vladimir Putin ostvari svoju kontrolu nad Ukrajinom bile opasne po međunarodnu bezbednost i "dugoročna ekonomska katastrofa".

Upitan da li postoje bilo kakavi principijalni razlozi zbog kojih bi razmislio o podnošenju ostavke, Džonson je rekao da će da dati ostavku ako bude morao da prestane da podržava Ukrajinu jer je postalo preteško ili cena postane previsoka.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Leopold

25.06.2022 11:31

Zapad sprovodi besmislenu strategiju - i sankcije i rat. To u praksi znači da zapad smanjuje input, a povećava output. Ne možeš se istovremeno odricati jeftinih sirovina, a povećavati rashode kroz finansiranje rata! Zapad ima dva izbora - i oba su gubitnička. Jedan je da ukinu sankcije i finansiraju rat, ali to bi bilo politički šizofreno! Drugi je da nastavi sa sankcijama i prekine finansiranje rata, ali to bi dovelo do kapitulacije Ukrajine za par sedmica, što je strateški poraz Zapada.

Драган

25.06.2022 15:43

Одбијањем минских споразума, сиктањем и провоцирањем Русије, украјинске вође које су нелегално дошле на власт су сами себи одсекли било какав повољан избор - сада су им остали само лош мир или лош рат. Наравно, подли и геноцидни бритони су увек залажу за веће зло па би радије да то буде лош рат него лош мир, а они су и оне своје марионете у Кијеву навели да дођу у овакву ситуацију у каквој су, и ако их и даље буду слушали доћиће у још гору ситуацију и на крају их више неће ни бити као државе.

Evropa