Evropa

Funkcioner Džonsonove partije podneo ostavku zbog izbornog poraza

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

09:18

Funkcioner Džonsonove partije podneo ostavku zbog izbornog poraza
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Oliver Dauden, predsedavajući Konzervativne partije britanskog premijera Borisa Džonsona, podneo je danas ostavku, uz obrazloženje da ne može da nastavi sa uobičajenim poslom nakon dva poraza stranke na vanrednim glasanjima i da neko mora da preuzme odgovornost.

"Jučerašnji parlamentarni izbori su poslednji u nizu veoma loših rezultata za našu stranku. Naše pristalice su uznemirene i razočarane nedavnim događajima, i ja delim njihova osećanja“, naveo je Dauden u pismu ostavke Džonsonu.

On je naglasio da "neko mora da preuzme odgovornost" i da je zaključio da "u ovim okolnostima" ne bi bilo u redu da ostane na funkciji, navodi Rojters.

Torijevci premijera Borisa Džonsona poraženi su na dva biračka mesta na vanrednim parlamentarnim izborima, što bi moglo da obnovi spekulacije o njegovoj političkoj budućnosti nakon što je ranije ovog meseca preživeo glasanje o poverenju konzervativnih poslanika.

Džonson je bio pod jakim pritiskom da podnese ostavku nakon što je kažnjen zbog kršenja kovid mera, nakon policijske istrage okupljanja u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu.

On je u četvrtak odbacio sugestiju da bi mogao da podnese ostavku ako konzervativci izgube na oba biračka mesta, rekavši da je uobičajeno da vladajuće stranke izgube međuizbore na sredini mandata.

Vanredni izbori su bili izazvani ostavkama konzervativnih poslanika, jednog koji je priznao da je gledao pornografiju u parlamentu, a drugi je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje tinejdžera, prenela je britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa