Evropa

Džonson "preživeo", ali samo zasad: Opstanak na vlasti ozbiljno uzdrman glasovima 148 poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

21:47

Džonson "preživeo", ali samo zasad: Opstanak na vlasti ozbiljno uzdrman glasovima 148 poslanika
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Aaron Chown

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson "preživeo" je u ponedeljak uveče glasanje o poverenju pokrenuto inicijativom nezadovoljnih poslanika Konzervativne stranke. Za njegov ostanak na mestu lidera Torijevaca glasalo je 211 poslanika ove stranke, ali bi za Džonsona, koji smatra da je dobio "ubedljivu i odlučnu" podršku, veliki problem mogao da bude onih 148 poslanika koji su bili protiv. 

Dve i po godine nakon što je došao na vlast, 57-godišnji premijer našao se pred najvećim testom do sada. Ipak, uprkos žestokim kritikama u poslednjih nekoliko meseci, pre svega izazvanim aferom "Partigejt", Džonson je još jednom dokazao da može da se izvuče iz problematičnih situacija. 

Britanski mediji, međutim, danas podsećaju da ovo nije bio prvi slučaj kada su konzervativci glasali o poverenju svog lidera. Kroz takvo glasanje prošla je i Margaret Tačer, ali i Tereza Mej koju je Džonson zapravo i nasledio. I one su, kao i Džonson, preživele, ali je njhova vlast bila toliko uzdrmana da se nisu dugo posle toga zadržale na premijerskoj funkciji. Mej je ostavku podnela jedva šest meseci kasnije, a Tačerova svega nekoliko dana nakon glasanja.

Sve ovo navelo je mnoge na ocenu da je Džonson u ponedeljak "dobio bitku, ali ne i rat", a BBC piše da postoji jedna jednostavna istina: kada četvoro od deset vaših poslanika misli da bi država bila bolja bez vas - u problemu ste.

Džonson u teoriji miran godinu dana

Borisu Džonsonu sinoć je bilo potrebno 180 glasova od ukupno 359 konzervativnih poslanika kako bi ostao na mestu lidera svoje stranke, a samim tim i u premijerskoj fotelji, a zahtev za glasanje o poverenju uputilo je 54 poslanika. To je bio rasplet nezadovoljstva koje je tinjalo mesecima, što zbog ekonomske situacije, što zbog afere "Partigejt" - zabava organizovanih u Daunung stritu u vreme dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu važile stroge mere karantina zbog epidemije koronavirusa.

I nakon dva sata glasanja i još sat vremena brojanja, "semafor" je pokazao - 211. Džonson je zasad bezbedan. Postojeća pravila Konzervativne stranke kažu da lider ne može da se suoči sa dva ovakva glasanja u periodu od 12 meseci, što znači da bi Džonson trebalo da bude siguran najmanje do juna 2023. godine. 

Komentarišući ishod, Džonson je rekao da je dobio "ubedljivu i odlučnu" podršku i da poverenje koje je dobio od poslanika znači da "vlada može da nastavi dalje i da se fokusira na stanja koja su važna za narod".

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, File

 

On je rekao da vlada i njegova stranka sada mogu da rade svoj posao i da ostave iza sebe sve stvari na koje su mediji stavljali fokus veoma dug period, preneo je BBC.

Kako je pisao Index.hr, uprkos nizanju skandala i nezadovoljstvu javnosti i njegove većine, Džonson se održao poslednjih meseci zahvaljujući njegovoj pokretačkoj ulozi u odgovoru Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pomoglo mu je i to što nema naslednika u redovima konzervativaca koji su već 12 godina na vlasti u Velikoj Britaniji, posebno otkad je ministar finansija Riši Sunak, dugo vremena miljenik stranke, naglo postao nepopularan zbog svog bogatstva i poreznih aranžmana svoje supruge u vreme rasta životnih troškova.

Ipak, činjenica da je 148 poslanika bila protiv njega, što je procentualno 41 odsto, govori o dubokim podelama unutar stranke i zapravo ide u prilog tome da Džonson praktično ni nema većinu u britanskom parlamentu. Sugerišući na prethodne slučajeve u britanskoj istoriji, britanski mediji ocenjuju da je Džonsova vlast i te kako uzdrmana. 

Preživele glasanje, ali ne i politički pritisak

Džonson nije prvi premijer u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je prošao kroz ovo glasanje o poverenju. Pre njega sa tim su se suočili i Margaret Tačer, Džon Mejdžor i Tereza Mej, koji su manje-više nakon glasanja bili pod velikim političkim pritiskom i podnosili ostavke ili gubili na izborima. Baš zbog toga se sada mnogi pitaju i koliko daleko Džonson može da opstane.

Zapravo, i Mejdžor i Tačer i Tereza Mej su na glasanju, kada se rezultat gleda procentualno, prošli bolje nego Džonson. 

Dakle, Džonson u teoriji jeste bezbedan narednih godinu dana, ali primer Tereze Mej pokazuje da premijerka funkcija može da bude uzdrmana mnogo pre isteka tog roka. Ona je bila primorana da napusti funkciju šest meseci nakon glasanja o poverenju jer je uprkos rezultatu 200 naspram 117 njenoj premijerskoj karijeri nanesena trajna šteta s obzirom na to da nije uspela da sprovede nijedan zakon o Bregzitu.

Tanjug AP/Alastair Grant

Tereza Mej

Tačerova je ostavku podnela nekoliko dana kasnije, a Džon Mejdžor je opstao najduže, ali izgubio već na sledećim izborima.

Džonsonovi saveznici su, međutim, insistirali da njegova legendarna sposobnost da prkosi normalnim silama političke gravitacje može da ga odvuče do sledećih opštih izbora koji su zakazani za maj 2024. godine, a potencijalno čak i na dalje. Pretpostavka je da će Džonson dati sve od sebe da se drži i obedi na sledećim izborima, ali vođenje tako podeljene stranke u parlamentu može da se pokaže teškim, piše Politiko. Značajne prepreke već su na horizontu.

Naime, nagli pad njegove popularnosti Džonsona je već naneo dosta štete konzervativcima na lokalnim izborima početkom maja. Većina sve više sumnja da je Džonson, kojem je mnoštvo ljudi zviždalo tokom proslave kraljičinog jubileja, sposoban da pobedi na parlamentarnim izborima 2024. godine.

Prema poslednjoj anketi koju je objavio YouGov, 60 odsto Britanaca želelo bi da konzervativci smene svog vođu, no to bi htelo samo 32 posto konzervativnih birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa