Evropa

Nehamer: Na Samitu EU - Zapadni Balkan čuo sam mnogo razočarenja zbog predugih pregovora

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

14:50

Nehamer: Na Samitu EU - Zapadni Balkan čuo sam mnogo razočarenja zbog predugih pregovora
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da je EU uvek snažnija izlazila iz kriza, i da očekuje da će to biti i ovaj put, te se založio za brže približavanje Zapadnog Balkana Uniji.

Na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, on je takođe ukazao da je sada potrebno posvetiti punu pažnju BiH, i da je neophodno upozoriti da na jesen može doći do etničkih tenzija.

Ukazao je da je predložio na Evropskom savetu davanje statusa kandidata BiH, ali to druge članice nisu odobrile, već samo pristale da se da mogućnost da taj status može dobiti do kraja godine. Nehamer je rekao da je na Samitu EU - Zapadni Balkan čuo mnogo o razočarenju zbog predugih pregovora, nepregovaranja, nedobijanja statusa kandidata i blokada.

"Postoji puno ljudi i u Austriji koji naš angažman dovode u pitanje i koji pitaju zašto smo za članstvo država Zapadnog Balkana u EU. Tu postoji mnogo razloga", naglasio je on.

Nehamer je kazao da je prvi privredne prirode, jer je Austrija jedan od najvećih investitora u tom regionu. On je upozorio da Austrija na tom polju ima sve više konkurenata iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, koji ulaži zbog svojih geostrateških interesa.

Drugi argument da Zapadni Balkan bude" bliže nama" je, ukazuje, pitanje bezbednosti, saradnje, razmene informacija.

"Organizovani kriminal i terorizam ne poznaju granice. Tako je na primer oružje koji je terorista koristio za svoj napad u Beču sa prostora bivše Jugoslavije, a kupio od pripadnika organizovanog kriminala. Najveća vrednost koju imaju naše službe je razmena informacija“, objasnio je on.

Treći razlog je, kaže, šarolikost i povezanost.

"Kada sam kao minsitar unutrašnjih poslova bio u BiH, zamolio sam bosanskog kolegu da posetim sve verske zajednice, a u Sarajevu se nalazi jedna od najstarijih džamija i sinagoga u Evropi. Nas sa regionom povezuje kultura. Uticaji koji čine Austriju velikom u kulturi obeleženi su sa Balkana i možemo biti ponosno na to“, rekao je Nehamer.

Ukazao je da je za njega jedan od najvažnijih razloga istorijska povezanost, o kojoj danas mnogi ni ne znaju ništa.

"Apsurdno bi bilo da se austrijski kancelar ne zalaže za Albaniju da postane članica EU. Austrija je bila ta koja je podsticala, podržala i priznala nezavisnost Albanije, iz mnogo razloga geoplitičkih i geostrateških. U istoriji smo sa zemljama Zapadnog Balkana često bili saveznici“, kazao je on.

Nehamer kaže da Austrija, koja je imala svoje uspone i padove, ali i počinila najgoru grešku u Drugom svetskom ratu, može pomoći regionu u sagledavanju prošlosti.

"Mi smo najiskreniji posrednici. Kada idem, na primer, u Srbiju vodim razgovor na ravnopravnoj osnovi. Postoji puno izazova na Balkanu koje treba rešiti, posebno po pitanju etničkih tenzija“, rekao je on dodajući da Austrija može pomoći, ne kao neko ko će pokazivati prstom, već opisati kako je važno suočiti se s prošlošću.

On je priznao da stav lidera EU još nije homogen, ali je primetio da je krug saveznika sve veći. Status kandidata, kaže, predstavlja pružanje evropske perspektive, ali ne i odmah članstvo. Četvrti razlog zalaganja Austrije za region jeste u ljudima sa prostora bivše Jugoslavije koji žive u Austriji, kazao je Nehamer.

Komentari (0)

Evropa