Evropa

Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

16:42

Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije
Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Direktori velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su danas pojedince i kompanije da odmah ograniče potrošnju energije, kako bi se pripremili za preteću energetsku krizu.

"Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naše potrošnje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje", rekli su izvršni direktori Anži (Engie), EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik "Žurnal di dimanš".

U pismu koje su potpisali Katrin Mekgregor iz kompanija Anži (Engie), Žan-Bernar Levi iz EDF-a i Patrik Pujane iz Total Enerži (Total Energies) govori se o naglom padu isporuke ruskog gasa, kao i ograničenoj proizvodnji električne energije zbog problema sa održavanjem, prenosi Rojters.

Francuska ima za cilj da napuni svoja skladišta gasa do rane jeseni, izjavila je u četvrtak premijerka Elizabet Born. Skladišta gasa u zemlji su trenutno popunjena 59 odsto.

Francuski mediji u martu su izvestili da je Vlada u pregovorima sa Total Enerži o povećanju kapaciteta za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), nakon što su Sjedinjene Države rekle da su spremne da povećaju isporuke Evropi.

"Preduzimanje akcija već ovog leta omogućiće nam da se bolje pripremimo na početku sledeće zime, posebno za očuvanje naših rezervi gasa", navodi se u pismu rukovodilaca energetskih kompanija.

Dodaje se da napori da se ograniči potrošnja treba da uslede odmah i da budu "kolektivni i masovni".

Takođe su naveli sopstvene napore da pronađu nove izvore gasa i izgrade plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u luci Avr, na severu Francuske.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

26.06.2022 22:54

хахахаха, луде ЈевРопске - саме ће себе уништити.

Evropa