Evropa

Austrijanci 9. oktobra biraju predsednika, u trci nekoliko kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

09:26

Austrijanci 9. oktobra biraju predsednika, u trci nekoliko kandidata
Austrijanci 9. oktobra biraju predsednika, u trci nekoliko kandidata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji će 9. oktobra biti održani predsednički izbori, dogovoreno je posle konsultacija, a vlada će doneti odgovarajuću odluku na idućem sastanku.

"Svakih šest godina Austrijanci biraju predsednik. Odgovornost za planiranje oi sprovođenje izbora ima vlada, koja se dogovorila da izbori budu održani 9.oktobra. Želim kandidatima dobru i fer predizbornu kampanju", poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, čiji resor je zadužen za sprovođenje izbora, saopštio je da su nadležne vlasti već počele sa pripremama za izbore.

Vlada će zvanično doneti odluku o održavaju izbora na ovonedeljnoj sednici, a izbore će raspisati parlament.

Drugi krug izbora, ako bude potreban, biće održan četiri nedelje posle prvog kruga.

Izbori moraju da se održe u nedelju ili na neki praznik.

Trenutno su kandidaturu najavili aktuelni predsednik Aleksander van der Belen, Dominik Vlažni ili ti Marko Pogo, lider Partije piva i pevač, te Gerald Gros nekadašnji član Slobodarske partije Austrije (FPO).

I FPO je najavila je da će u svakom slučaju imati kandidata protiv Van der Belena.

Druge velike partije, Narodna partija (OVP) i Socijaldemokratska partija (SPO), neće imati kandidata na ovim izborima, jer je uobičajeno kada se ponovo kandiduje trenutni predsednik, on ima i najveće šanse da pobedi na izborima, pa stranke ne žele da troše finansijska sredstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa