Život

Srpski pevac postao ambasador austrijskog grada: Sledi bratimljenje dugorepca i petla braće Grim

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

14:30

Srpski pevac postao ambasador austrijskog grada: Sledi bratimljenje dugorepca i petla braće Grim
rpski pevac postao ambasador austrijskog grada - Copyright Tanjug/BRAUNAU - Gradski sekretarijat za kulturu/Zoran Sijaković

veličina teksta

Aa Aa

Na mostu preko reke In, kod Brauna, gradića na granici Austrije i Nemačke, poznatog po tome da je rodno mesto Adolfa Hitlera svečano je postavljena je skulptura posvećana srpskom petlu dugopevcu, koga je sa ratišta doneo nemački vojnik, a kojem su nemački carinici 1918. na tom istom mostu odrubili glavu.

Tanjug/BRAUNAU - Gradski sekretarijat za kulturu/Zoran Sijaković

 

 

Skulpturu je svečano otkrila poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vinzig u petak, a pevac je dobio ime Valter, po novinaru Valteru Gajiringu zahvaljujući kome je priča o o prijateljstvu nemačkog vojnika i srpskom petlu sa kojim je proveo ratne godine, objavljena 29. juna 1918. godine na naslovnoj strani lokalnih novina, opet doprla u javnost.

Svečanosti na mostu preko reke IN prisustvali su brojni austrijskih zvaničnici, ambasador Srbije Nebojša Rodić, a informacije o ovom događaju za Tanjug je preneo inicijator projekta Zoran Šijaković, lokalni sekretar za kulturu koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.

 

 

Uz petla koji je postavljen na ogradi mosta preko reke In napravljen je, kako kaže Šijaković i jedan manji, takođe rad Kristine Persajs.

On je trenutno je u Muzeju i biće ambasador koji će Braunau povezivati sa drugim gradovima širom Evope, sa sličnim legendama, rekao je on.

"Dobili smo poziv za Brisel, a prvo idemo u Bremen koga krasi i skulptura magarca, mačke i petla - junaka iz bajke Bremenski svirači braće Grim. Biće to povod i za bratimljenje srpskog i petla braće Grim, koje će se iskoristiti za jačanje veza u oblasti privrede, kulture ...", rekao je Šijaković.

Na svečanošti je, kako kaže, premijerno izvedeno i delo "Fantazija o petlu" Vilfrida Šarfa kompozitora koji je nastupao i na novogodišnjem koncertu Bečke filharmoniije.

 

 

Šijaković, koji je rođen u Novom Sadu, kaže i da je Braunau kao Hitlerovo rodno mesto stigmatozovano i da se zbog toga svi trude da doprinesu da izađe iz takvog nepopularnog imidža.

Sa našim petlom to će sigurno uspeti, kaže Šijaković koji je i osnivač Udruženja Danica čiji je ansambl jedan od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji.

U priči o važnosti petla, podseća i na to da su mnoge životinje bile junaci Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvaničnu ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podstičući ih da razmišljaju o normalnom životu i danima kakve će ponovo živeti.

Komentari (0)

Magazin