Evropa

Život u Kalinjingradu, ruskoj enklavi u Evropi koja je u centru pažnje zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews/David Mac Dougall & Verena Schad

27/06/2022

-

21:29

Život u Kalinjingradu, ruskoj enklavi u Evropi koja je u centru pažnje zbog rata u Ukrajini
Život u Kalinjingradu, ruskoj enklavi u Evropi koja je u centru pažnje zbog rata u Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najzapadnija ruska teritorija ove nedelje je u centru pažnje, suočena sa novim sankcijama dok se rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja. Kalinjingrad je enklava - deo Rusije, koji je fizički odvojen od ostatka zemlje, okružen Litvanijom, Poljskom i Baltičkim morem.

"Bolje je živeti ovde nego što se generalno pretpostavlja", rekao je zvaničnik nemačkog generalnog konzulata u Kalinjingradu, jedan od retkih zapadnih diplomata koji su tamo još uvek na funkciji.

Do Drugog svetskog rata, Kalinjingrad je bio deo Nemačke i zvao se Keningzburg, što objašnjava arhitektonska rešenja u gradu. Danas, to je matična luka ruske flote u Baltičkom moru, sa desetinama hiljada vojnog osoblja i mesto na kom se nalazi raketni sistem Iskander, sposoban da nosi nuklearne bojeve glave.

Upravo ova dvojnost čini Kalinjingrad tako fascinantnim mestom: s jedne strane, mnogi Rusi ga smatraju poželjnim područjem za život, sa prilivom novih stanovnika u poslednjoj deceniji koji uživaju u zelenim površinama i preduzetničkom duhu grada. S druge strane, to je strateški važna vojna lokacija na oko 300 kilometara od švedskog ostrva Gotland koje je odbrambeni ključ za kontrolu nad Baltičkim morem - mesto gde je svako, bilo preko rođaka ili prijatelja, povezan sa vojskom.

"Baltički Rusi su nada za budućnost svoje zemlje", rekao je ove nedelje poljski poslanik u Evropskom parlamentu Radek Sikorski, pozivajući na mere kojima bi se omogućilo ljudima iz Kalinjingrada, koje je opisao kao "najveće ruske putinoskeptike", da putuju.

Pre ruske invazije, stanovnici Kalinjingrada su mogli da dobiju specijalnu dozvolu za odlazak u Poljsku bez vize, a šoping putovanja u EU bila su popularna. Generalno, kaže portparol nemačkog konzulata, ljudi koji odluče da žive u Kalinjingradu imaju tendenciju da više naginju Zapadu i vole da idu u Poljsku i ostatak Evrope.

Moskva je 1.200 kilometara od Kalinjingrada, a Berlin je, pripera radi, upola bliži.

Šta stanovništo misli o sankcijama?

Kada je Litvanija ove nedelje objavila zabranu tranzita neke robe preko svoje teritorije iz Rusije u Kalinjingrad, to je izazvalo brz i ljutit odgovor Kremlja. Moskva je saopštila da je taj potez "bez presedana" i "nezakonit" i zapretila da će odgovoriti na zabranu tranzita koja uključuje ugalj, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Zabrana čini oko 50 odsto robe koju Kalinjingrad uvozi, ali ne uključuje hranu i lekove. Lokalno stanovništvo, međutim, još ne izgleda previše zabrinuto, uprkos retorici Kremlja.

"Možda će biti nekih problema sa isporukom robe, ali za sada to ne osećamo. Još nismo pogođeni", rekao je Konstantin Sav, student u Kalinjingradu.

profimedia

 

"Naravno da će sankcije, kao i prethodne, ostaviti trag na našem regionu... esencijalna roba verovatno neće nestati, ali to će biti kratko i mislim da će Vlada vrlo brzo pronaći rešenje za ovu situaciju. i sve će se rešiti u bliskoj budućnosti. Ne paničimo", kaže Olga Klimova, zaposlena u lokalnoj opštini.

Mornar Semen Šegoljatov je rekao da "nije zabrinut jer su svi već bili spremni za to". "Ne znam zašto vlada o tome govori tek sada i zašto su toliko šokirani", dodao je.

Višedecenijski preporod Kalinjingrada

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, stanovnici Kalinjingrada svih generacija otkrivaju "zatrpane" tragove istorije. Danas postoji neka vrsta istočnopruske renesanse, odnosno novo interesovanje za istoriju regiona u kome se živi.

"Naravno, još uvek postoje ulice sa dubokim rupama u gradu, oronule zgrade. Moskva je uvek tretirala Kalinjingrad pomalo kao da mu je maćeha", kaže portparol nemačkog konzulata za Euronevs.

"Međutim, mnogo je uloženo u infrastrukturu, ne samo za Svetsko prvenstvo (2018. godine). Tokom pandemije koronavirusa, turizam je ojačao, Rusi iz drugih delova zemlje su sve češće dolazili na baltičke plaže Kalinjingrada, i ulagalo se u turističku infrastrukturu. Posebno u selima prema odmaralištima Baltičkog mora, rusifikacija nije bila toliko rasprostranjena - ovde još ima mnogo starih trošnih crkava", rekao je portparol.

"Kalinjingrad je, sa svojim istočnopruskim kulturnim nasleđem, nešto posebno za ruske turiste. Oni svesno koriste ovo nasleđe ne samo da čuvaju stare građevine, već i usmeravaju građevinske propise prema starom stilu, tako da čak i nove zgrade prihvataju istočnopruski šarm", dodao je.

Međutim, to mnogo košta, i preduzeća su u potrazi za investitorima, kažu iz konzulata, dodajući da ipak postoje napredne inicijative i aktivisti koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa, dodao je portparol konzulata. Sa druge strane, postoje i oni koji se okreću Moskvi i podstiču tako strah od germanizacije, dodaje se iz nemačkog konzulata za Euronews.

Komentari (0)

Evropa