Evropa

U četiri Poljske opštine se ukidaju "zone bez LGBT ideologije"

Komentari

Autor: Fonet

28/06/2022

-

23:41

U četiri Poljske opštine se ukidaju "zone bez LGBT ideologije"
Parada ponosa u Poljskoj - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Visoki Apelacioni sud Poljske danas je doneo odluku o ukidanju takozvanih "zona bez LGBT ideologije" u četiri opšine, a presudu su pozdravili aktivisti koji to smatraju pobedom ljudskih prava i demokratije.

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj 2019. godine su donele rezolucije u kojima su se proglasile "oslobođenim od LGBT ideologije" i to je postao jedan od uzroka sukoba u pretežno katoličkoj zemlji između liberala i religioznih konzervativaca, koji smatraju da borba za prava homoseksualaca ugrožava tradicionalne vrednosti, prenosi Hina.

U "zonama bez LGBT ideologije" trebalo bi da je zabranjeno ono što lokalne vlasti smatraju promovisanjem homoseksualnosti i drugih manjinskih seksualnih identiteta, pogotovo u školama. Poljska se zbog toga našla u sporu s Evropskom komisijom, koja je saopštila da bi te zone mogle kršiti zakone Evropske unije o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Nakon pravnih sporova sa poljskim pravobraniocem za ljudska prava, niži sudovi doneli su odluku da devet takvih rezolucija mora da se ukine. Svih devet opština žalilo se na tu odluku, a Apelacioni sud danas je odbacio prve četiri žalbe.

"Današnja odluka je velika pobeda za demokratiju, ljudska prava i poštovanje ljudi", saopštila je poljska Kampanja protiv homofobije.

S druge strane, ministar u vladi Mihal Vojčik, član konzervativne stranke Solidarna Poljska, kritikovao je odluku Apelacionog suda.

"Ako odbornici odluče da žele da podrže našu tradiciju i identitet, to je njihovo suvereno pravo i niko to ne bi smeo da zabrani", kazao je Vojčik.

Sudska odluka je doneta dok "zone bez LGBT ideologije" ponovno dovode u pitanje evropsko finansiranje opština u Poljskoj. Izvor iz Evropske unije potvrdio je da opštine koje usvoje politike za koje EU smatra da su diskriminatorne neće dobijati novac za infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

Evropa