Evropa

Češka sutra počinje predsedavanje EU: Fokus na rešavanju posledica rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

18:45

Češka sutra počinje predsedavanje EU: Fokus na rešavanju posledica rata u Ukrajini
Češka sutra počinje predsedavanje EU: Fokus na rešavanju posledica rata u Ukrajini - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KABINET MINISTAR ZA INOVACIJE I TEHNOLOSKI RAZVOJ

veličina teksta

Aa Aa

Češka će sutra započeti šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a po najavama iz Praga glavni fokus evropske agende do kraja godine biće na rešavanju posledica rata u Ukrajini počev od migrantske krize, preko energetske bezbednosti do jačanja odbrane i privrede EU.

Iako se pitanje proširenja na Zapadni Balkan nije našlo među prioritetima češkog predsedavanja, ambašador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta za Tanjug kaže da očekuje da Srbija do kraja godine napreduje ka otvaranju ”barem jednog klastera u decembru”, ali i u usaglašavanju spoljne politike sa EU u vezi sa sankcijama Moskvi.

”Uvereni smo da za Srbiju nema drugog puta, da nema alternative. Kao i ceo region i Srbiju iz više razloga, ne samo ekonomskih već i bezbednosnih vidimo kao deo EU", rekao je ambasador.

EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak Evropske političke zajednice, kao novog formata za panevropsku saradnju, u kome bi po prvi put za isti sto trebalo da sednu lideri zemalja članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, Zapadnog Balkana i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

”Evropa se trenutno suočava sa mnogim problemima i izazovima, ali ako budemo delovali jedinstvom i odlučnošću, izaći ćemo jači i otporniji iz ovih kriza”, poručio je češki premijer Per Fiala pred početak predsedavanja njegove zemlje.

Inače, u pitanju je drugo predsedavanje Češke Savetom EU, tokom njenog 18 godina dugog članstva u Uniji.

Već sutra svi komesari EU na čelu sa predsedicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sastaće se u Českoj sa predstavnicima oba doma nacionalnog parlamenta kako bi razmotrili prioritete i agendu EU do kraja godine.

U Pragu naglašavaju da u trenutnim turbulentnim vremenima za Evropu ostavalju ”otvoren prostor” za nove teme, ali najavljuju plan po kome će se pojačano raditi na evropskoj saradnji i solidarnosti kada je u pitanju uspešna integracija ukrajinskih izbeglica u zajednice država članica, kao i na podršci posleratnoj obnovi Ukrajine.

”Snažna saradnja EU sa Ukrajinom i obezbeđivanje neophodnih finansijskih resursa širom slobodnog sveta biće od ključnog značaja”, najavljuju iz zvaničnog Praga.

Dodaju da EU ne može biti vitalno zavisna od zemalja koje "direktno ugrožavaju njenu bezbednost” i naglašavaju da će češsko predsedavanje staviti akcenat na pitanja energetske bezbednosti EU, uključujući diversifikaciju izvora, logistiku, uštedu energije i ubrzanje zelene tranzicije.

Upravo će Češka biti ”na kormilu” EU tokom predstojeće zime za koju mnogi upozoravaju da će biti ”izazovna” kada je reč o snabdevanju i cenama energenata.

Češka će se, s obzirom na rastuću globalnu nestabilnost, fokusirati i na jačanje bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta EU, posebno u partnerstvu sa NATO, kao i na jačanju otpornosti demokratskih institucija i vladavini prava u EU.

Komentari (0)

Evropa