Evropa

U Francuskoj se otkazuje stotine letova zbog štrajka radnika, naslućuju se veliki problemi naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2022

-

10:41

U Francuskoj se otkazuje stotine letova zbog štrajka radnika, naslućuju se veliki problemi naredne nedelje
U Francuskoj se otkazuje stotine letova zbog štrajka radnika, naslućuju se veliki problemi naredne nedelje - Copyright Tanjug / AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Desetine letova biće otkazano u subotu na najprometnijem aerodromu u Francuskoj, usred tekućeg spora oko plata i uslova rada.

Zbog štrajka vatrogasaca francuska uprava civilnog vazduhoplovstva zatražila je preventivno otkazivanje letova i zatvorila deo piste iz bezbednosnih razloga, što će uticati na letove na aerodromu Roasi-Šarl de Gol između 7 i 14 časova, prenosi Euronews.

U petak je na aerodromu otkazano oko stotinu od 1.300 letova, dok drugi veliki aerodrom u regionu Pariza, Orli, nije pogođen ovim dešavanjima.

Štrajk se nastavlja među vatrogascima, koji su nezadovoljni predlozima uprave o njihovom plaćanju, rekao je šef sindikata Danijel Bertone.

Vatrogascima su se pridružili zaposleni i podizvođači iz kompanije za upravljanje pariskim aerodromima ADP, u okviru međusindikalne i međustrukovne akcije koji se bore za veće plate i bolje uslove rada. Radnici traže povećanje plata od šest odsto od 1. januara kako bi se nadoknadila inflacija.

Pregovori u petak su propali, a rizik od štrajkova postoji i sledećeg vikenda, početka letnjeg školskog raspusta kada je tradicionalno najveća gužva u avio saobraćaju.

Er Frans je već najavio da će otkazati oko 10 odsto svojih kratkih i srednjih letova u subotu. To neće uticati na duge letove.

Portparolka francuske vlade rekla je u petak da će oni "nastaviti da razgovaraju sa sindikatima kako bi pronašli izlaz iz krize".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa