Evropa

Veran novi portparol francuske vlade, šira rekonstrukcija tokom dana

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

09:58

Veran novi portparol francuske vlade, šira rekonstrukcija tokom dana
Olivije Veran - Copyright AP/Thomas Coex

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovaće svog bivšeg ministra zdravlja Olivijea Verana za novog portparola svoje vlade, javila je francuska televizija BFM, uoči šire rekonstrukcije vlade koja se očekuje kasnije tokom dana.

Veran je poznat kao tehnokrata koji je postao vidljiv široj javnosti kao ključni ministar tokom pandemije kovid 19 i usmeravao zemlju kroz veći deo zdravstvene krize, preneo je Rojters.

Lekar sa iskustvom u hitnoj pomoći Fransoa Braun biće imenovan za ministra zdravlja, dok će Kristofu Bešu, sadašnjem ministru za odnose sa lokalnim vlastima, biti dodeljen portfelj za životnu sredinu, izvestila je televizija BFM, ne navodeći svoje izvore.

Dosadašnji ministar za evropska pitanja Kleman Bon trebalo bi da postane novi ministar saobraćaja, dodala je BFM.

Rekonstrukcija je postala neophodna za Makrona nakon što su pojedini ministri poraženi na izborima za donji dom parlamenta prošlog meseca, što ih je primoralo da odstupe, u skladu sa francuskom političkom tradicijom, navela je britanska agencija. Makron rekonstrukciojom nastoji da izbalansira moć u sopstvenom savezu koji je poljuljan nakon gubitka apsolutne većine u junu i pošalje signal biračima da je čuo njihov poziv na promene, dodala je agencija.

Aktuelna portparolka vlade Olivija Gregoar pobedila je u trci za poslaničko mesto u bogatoj pariskoj četvrti, dok je francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao za radio Frans inter da će ostati na svojoj sadašnjoj funkciji. 

Komentari (0)

Evropa