Evropa

Štrajk pilota SAS-a u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj prepoloviće broj planiranih letova i broj putnika

Komentari

Autor: Tanjug/Rojters

04/07/2022

-

15:08

Štrajk pilota SAS-a u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj prepoloviće broj planiranih letova i broj putnika
Štrajk pilota SAS-a u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj prepoloviće broj planiranih letova i broj putnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Pregovori o platama između uprave skandinavske avio-kompanije SAS i njenih pilota su propali, saopštio je novinarima Anko van der Verf, glavni izvršni direktor SAS-a. Krah pregovora izazvao je pilote da stupe u štrajk koji će paralisati veliki deo letačkih operacija posrnulog avio-prevoznika, prenosi Rojters.

"Ovo su veoma loše vesti", rekao je van der Verf.

Blizu 1.000 pilota u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj pridružiće se štrajku, prema najavama sindikata. SAS procenjuje da će štrajk dovesti do otkazivanja oko 50 odsto svih planiranih letova i da će uticati na oko 30.000 putnika dnevno. Sindikati su ranije procenili da bi taj broj mogao da bude čak do 45.000 putnika.

"Štrajk je u ovom trenutku razoran za SAS i stavlja na kocku budućnost kompanije i radna mesta više hiljada kolega", navodi se u saopštenju kompanije.

Rojters napominje da štrajk dolazi u teškom trenutku za gubitaški SAS koji nastoji da restrukturira poslovanje preduzimajući mere za veliko smanjenje troškova, za prikupljanje svežeg novca i za konvertovanje duga u vlasnički kapital u okviru plana za spas kompanije od kolapsa.

Ovaj avio-prevoznik je u junu u proseku prevozio 58.000 putnika dnevno na letovima ka i sa destinacija u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa