Evropa

Sedam osoba stradalo zbog lavine u italijanskim Alpima i dalje potraga za više od deset planinara

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

23:22

Sedam osoba stradalo zbog lavine u italijanskim Alpima i dalje potraga za više od deset planinara
Sedam osoba stradalo zbog lavine u italijanskim Alpima i dalje potraga za više od deset planinara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oluja sa grmljavinom ometala je današnju potragu za više od deset planinara koji se vode kao nestali dan nakon što se odlomio ogroman komad leda u italijanskim Alpima i izazvao smrtonosnu lavinu snega i kamenja u kojoj je, prema dosadašnjim informacijama, poginulo sedmoro ljudi.

"Nadam se da će se broj žrtava ovde zaustaviti", rekao je guverner provincije Veneto Luka Zaja, prenosi Rojters.

Drugi regionalni lider Mauricio Fugati rekao je da je dosadašnji bilans 14 nestalih - desetoro Italijana, troje Čeških državljana i jedna osoba iz Austrije.

"Porodice su nas kontaktirale jer se ti ljudi nisu vratili kući", rekao je Fugati i potvrdio da se na parkingu nalaze još četiri automobila čiji putnici nisu pronađeni: dva sa registarskim oznakama Češke, jedno vozilo iz Nemačke i jedno iz Mađarske.

Prema ranijim informacijama preživeli planinari zadobili su povrede grudnog koša i lobanje.

Spasioci su rekli da su uslovi nizbrdo od glečera koji se decenijama topi još previše nestabilni da bi se tamo uputili spasioci sa obučenim psima tragačima.

Šta je prouzrokovalo da se vrh glečera odlomi još nije poznato, ali toplotni talas koji je nad Italijom od maja doneo je neuobičajeno visoke temperature početkom leta, čak i na uvek hladnim Alpima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa