Evropa

Španski lovac presreo putnički avion zbog pretnje bombom

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

23:57

Španski lovac presreo putnički avion zbog pretnje bombom
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jedan lovački avion španskog ratnog vazduhoplovstva presreo je danas putnički avion kompanije Izidžet nakon dojave o podmetnutoj bombi.

Španski lovac presreo je avion Izidžeta koji je poleteo sa londonskog aerodroma Getvik nakon što je jedan Britanac (18) preko društvenih mreža uputio pretnje bombom.

Britanac, koji je sa pet prijatelja putovao na ostrvo Menorka, proveo je noć u zatvoru i čeka na saslušanje, saopštio je portparol španske Civilne garde.

Na snimku incidenta prikazan je španski borbeni avion tipa F-18 koji leti paralelno uz krilo Erbasa, pokazujući pilotu civilnog aviona da treba da ga sledi, prenosi Rojters.

Na objavljenom snimku se mogu čuti putnici koji razgovaraju i pokušavaju da shvate šta se dešava i jedna žena koja pita "zašto to radi i da li se samo razmeće".

Inače, vojni avioni obično presreću civilne avione kada zemaljska kontrola vazdušnog saobraćaja izgubi kontakt sa njima ili postoji pretnja po letelicu ili putnike zbog upozorenja o bombi, sumnjivog predmeta ili terorističke aktivnosti.

Avion Izidžeta koji je poleteo sa londonskog Getvika u 13 časova bezbedno je sleteo na aerodrom Menorka na Balearskim ostrvima sa pola sata zakašnjenja, a nakon prizemljenja je sproveden do bezbednosne zone u kojoj je i uhapšen mladi Britanac.

Putnike, prtljag i avion pregledali su stručnjaci za eksploziv sa specijalno običeni psima i uradili sve neophodne bezbednosne provere, saopštila je Civilna garda.

Komentari (0)

Evropa