Evropa

Ruski članovi Saveta Evrope napuštaju Strazbur, avion došao preko Turske i Sredozemlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index

06/07/2022

-

22:18

Ruski članovi Saveta Evrope napuštaju Strazbur, avion došao preko Turske i Sredozemlja
Ruski članovi Saveta Evrope napuštaju Strazbur, avion došao preko Turske i Sredozemlja - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osoblje ruskog predstavništva u Strazburu trebalo bi da napusti teritoriju Francuske tri meseca nakon isključenja Moskve iz Saveta Europe, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nakon isključenja Ruske Federacije iz Saveta Evrope u martu i zatvaranja njenog predstavništva u Strazburu, ovaj let koji je organizovala Rusija omogućio je osoblju i njihovim porodicama da napokon napuste francusku teritoriju i vrate se u domovinu", piše u saopštenju.

Oko 18:30 po tamošnjem vremenu, prilazi ulici u kojoj je rusko predstavništvo u Strazburu bili su zatvoreni policijskim vozilima, izvestio je novinar AFP-a.

Specijalizovana internet stranica za praćenje letova "FlightRadar24" objavila je da je "zvanični ruski avion" kasno popodne trebalo da sleti na međunarodni aerodrom "Bazel-Mulhaus", oko 130 kilometara od Strazbura.

Prema izveštaju francuske agencije, ispred zgrade ruskog predstavništva bilo više autobusa i petnaestak policajaca na motorima.

Kako navodi "FlightRadar24", avion je išao veoma dugom rutom iznad Turske i Sredozemlja, a zatim je ušao u francuski vazdušni prostor.

Ruski avioni više ne mogu da lete iznad Evrope zbog međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

Rusija je 16. marta zvanično isključena iz Saveta Evrope zbog napada na Ukrajinu, a bila je član tog tela od 1996. godine.

Komentari (0)

Evropa