Evropa

Posle pada Lisičanska i Severodonjecka Ukrajinci pomeraju liniju odbrane - gde će biti sledeće ključno ratno poprište

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, Glas Amerike

07/07/2022

-

22:08

Posle pada Lisičanska i Severodonjecka Ukrajinci pomeraju liniju odbrane - gde će biti sledeće ključno ratno poprište
Posle pada Lisičanska i Severodonjecka Ukrajinci pomeraju liniju odbrane - gde će biti sledeće ključno ratno poprište - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su ruske snage zauzele Severodonjeck i Lisičansk, dva grada koja su bila poslednje ukrajinsko uporište u Luganskoj oblasti, Moskva je svoje oružje uperila u Donjeck, još jednu oblast u regionu Donbasa. Rusija je u utorak pokrenula granatiranje Slavjanska, a gradonačelnik Vadim Ljah pozvao je stanovnike da se sklone. Pored Slavjanska, koji je od izuzetno važnog strateškog značaja, u regionu Donjecka postoje još dva grada koja bi mogla da budu presudna - Kramatorsk i Bahmut.

Nakon prve faze rata u Ukrajini u kojoj je, kako su ocenjivali analitičari, ukrajinska strana pružila mnogo više otpora nego što su Rusi očekivali, ruske oružane snage, podsetimo, počele su krajem marta pregrupisavanje. Fokus - istok Ukrajine, odnosno, Donbas. Baš zbog toga već neko vreme su se najveće borbe vodile upravo u Luganskoj oblasti, a nakon pada Severodonjecka i Lisičanska borba za istočni region ušla je u završnu fazu.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak izjavio da su ruske snage preuzele kontrolu nad Luganskom, Slavjansk i Bahmut, važne tačke u snabdevanju ukrajinskih snaga, pojavili su se sledeći na vidiku Rusije.

"Artiljerija već pogađa grad", rekao je gradonačelnik Slavjanska, grada koji je pre početka ruske invazije brojao oko 107.000 stanovnika, preneo je Glas Amerike. 

Bitka za Slavjansk će vjerovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Strateški značaj tri grada

Do pre samo nekoliko godina, tihi grad Slavjansk bio je slabo poznat izvan regiona Donbasa. U njemu je živelo oko 100.000 stanovnika i on je retko dospevao u vesti. Sve to se promenilo 2014. godine, kada su lokalni separatisti preuzeli kontrolu na gradom uz pomoć, kako piše Dojče vele, ruskih obaveštajnih agencija. 

Zašto je baš Slavjansk važan? Stručnjaci smatraju da se odgovor može pronaći u geografiji. Slavjansk se nalazi daleko od velikih gradova, opet dovoljno blizu strateški važnom putu M02, koji povezuje Kijev sa Harkovom i nastavlja se do blizine Rostova na Donu. 

Ukrajina je grad povratila u julu 2014, a Igor Girkin, bivši agent ruske tajne službe koji je predvodio pohod separatista na grad i oko hiljadu separatističih boraca pobegli su u Donjeck.

I Kramatorsk su zauzeli separatisti u proleće 2014. godine, a povratili povratili Ukrajinci oko tri meseca kasnije. Borbe su vođene oko strateški važnog vojnog aerodroma, koji su ukrajinske snage uspele da zadrže.

U jesen 2015. Kramatorsk je postrao administrativni centar Donjecka i smatra se jedinim od najvažnijh industrijskih centara. NKMZ je jedna od najvećih fabrika u regionu i uglavnom proizvodi rudarsku opremu. Sve do 2014. Rusija je bila najveći kupac, a sa početkom invazije u februaru ove godine, proizvodnja je opala.

Google Maps

 

Nekoliko nedelja od početka rata, Kramatorsk je dospeo na naslovne strane kada je, kako su pisali mediji, ruska raketa pogodila njegovu glavnu železničku stanicu. Poginulo je više od 50 osoba, uglavnom izbeglica, uključujući decu. 

Treći ključni grad u regionu - Bahmut - nalazi se nedaleko od auto-puta koji vodi u Lisičansk. Taj put se smatra najvažnijim kako bi ukrajinske snage bile snabdevene. Teške borbe vođene su ovde 2014. i 2015. godine.

Tokom sovjetskog perioda i sve do 2016. Bahmut je bio poznat kao Artjomovsk. Njegovo staro ime Bahmut  vraćeno je u nameri da se grad otkloni od svoje komunističke istorije. Takođe su ga 2014. zauzeli proruski separatisti, ali je brzo vraćen pod kontrolu Ukrajine.

Bahmut koji ima oko 70.000 stanovnika, iako najmanji od ova tri grada, ima ključnu ulogu u ukrajinskoj ekonomiji. Dve kompanije su od posebne važnosti - "Artvineri" je jedna od najvećih proizvođača penušavih vina u istočnoj Evropi, a "Artemsi" je poznati proizvođač kuhinjske soli. Distibucija kroz zemlju postala je skoro nemoguća od početka ruske invazije.

Da li je od Donbasa važniji Herson?

Kako smatra vojni analitičar sa Instituta za međunarodne strateške studije Franc Stefan Gadi, nakon bitke za Donbas uslediće niži intenzitet rata u kojem će strane trošiti resurse. Kako je on rekao za ARD, čisto vojno, predaja Lisičanska ne znači mnogo. To je simbolična pobeda za ruske snage, ali će strateške posledice biti minimalne za nastavak rata. U Donbasu traje rat trošenja resursa i snaga, ne radi se toliko o osvajanju pojedinih gradova, nego o tome da se protivniku nanese više gubitaka u ljudstvu i materijalu nego što ih ima vlastita strana.

"Moglo je da se predvidi da će Lisičansk i Severodonjeck pre ili kasnije pasti zbog velike nadmoći ruskih snaga. Ukrajinske snage su se taktički povukle – nisu se, kao u Marijupolju, borile do poslednjeg čoveka, kako bi izbegle da upadnu u obruč. To pokazuje koliko su ovi gradovi strateški važni, i očito u Ukrajini postoji zamisao da se oni možda kasnije zauzmu proivofanzovom", rekao je on.

Sada su se, kako kaže, ukrajinske snage povukle na novu, dobro utvrđenu liniju obrane - utaborenu u Bahmutu, Soledaru i Seversku. Druga obrambena linija je kod Slavjanska i Kramatorska. Ta dva urbana centra su od 2014. pripremana kao obrambena utvrđenja.

Na pitanje u kom pravcu bi dalje mogla da se odvijaju borbena delovanja, kaže da je mnogo bitniji za nastavak rata region Hersona.

"Zamislivo mi je da će tu pre ili kasnije biti test za prvu veliku protivofanzivu Ukrajine. Ako ta ofanziva ne uspe, to će biti signal zapadnim partnerima da pojačano guraju Ukrajinu u pregovore. Neuspeh bi logično pojačao glasove skeptika koji se protive naoružavanju Ukrajine i to bi zemlju dovelo u jako lošu poziciju. Najvažnija ofanziva ukrajinskih snaga stoga će biti pokušaj oslobađanja Hersona i da se ruske snage potisnu preko Dnjepra. I dalje sam skeptičan oko toga da Ukrajina može narednih meseci preći reku i odbaciti ruske trupe još dalje na istok", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa