Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini, Kijev: FSB sprema Beloruse da se uključe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2022

-

08:21

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini, Kijev: FSB sprema Beloruse da se uključe
RAT U UKRAJINI Putin: Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini, Kijev: FSB sprema Beloruse da se uključe - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 134 dana. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su nastavljene borbe oko Lisičanska, uprkos tome što iz Moskve tvrde da su preuzeli kontrolu nad celim regionom. Takođe, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako snage te zemlja napreduju na jugu u nekoliko pravaca, a naročito na jugu u oblastima Hersona i Zaporožja. 

Ključni događaji

  • Zelenski rekao da ukrajinske snage napreduju na jugu
  • Uskoro "hitan plan" EU za slučaj prestanka snabdevanja ruskim gasom
  • Bugarska blokirala bankarski transfer za rusku ambasadu
  • Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Veliku Britaniju na obuku
  • Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju
  • Granatiran centar Kramatorska, guverner Donjecke oblasti objavio da je najmanje jedna osoba poginula, a šest je povređeno

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.50 Rusija sprema neformalni sastanak u SB o fašizmu u Ukrajini

Rusija će 11. jula organizovati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu nacizma i fašizma u Ukrajini, saopštio je danas na svom Telegram nalogu prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski.

"U ponedeljak 11. jula održaćemo još jedan neformalni sastanak SB UN posvećen nacizmu i fašizmu u Ukrajini. Ovo je naš odgovor pojedinim zapadnim kolegama koje dovode u pitanje jedan od ciljeva naše specijalne vojne operacije u Ukrajini", rekao je Poljanski, a prenela ruska novinska agencija RIA Novosti.

21.22 Posle pada Lisičanska i Severodonjecka Ukrajinci pomeraju liniju odbrane - gde će biti sledeće ključno ratno poprište

Nakon što su ruske snage zauzele Severodonjeck i Lisičansk, dva grada koja su bila poslednje ukrajinsko uporište u Luganskoj oblasti, Moskva je svoje oružje uperila u Donjeck, još jednu oblast u regionu Donbasa. Opštirnije u pročitajte OVDE.

20.30 Putin: Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je komentarišući "specijalnu vojnu operaciju" u ukrajinskom regionu Donbasu da "Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini", prenela je novinska agencija RIA Novosti.

"Svi treba da znaju da mi uglavnom još nismo ništa ozbiljno započeli", rekao je Putin na današnjem sastanku sa liderima stranačkih grupa u Državnoj dumi.

Osvrnuo se i na izjave koje stižu sa Zapada. "Već smo mnogo čuli da Zapad želi da se bori sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ceo ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide ka tome", dodao je Putin.

19.37 Zelenski žali zbog ostavke Džonsona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je žaljenje zbog ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne partije, saopšteno je u Kijevu.

"Dočekali smo ovu vest sa tugom. Ne samo ja lično, već celo ukrajinsko društvo koje vas ceni izuzetno", rekao je Zelenski DŽonsonu u telefonskom razgovoru, prenosi "Kijev post".

On je ponovio da su "Ukrajinci izuzetno zahvalni britanskom premijeru za podršku tokom ruske invazije".

 

 

18.21 Minsk: Odgovorićemo adekvatno na eventualni napad Poljske

Zamenik načelnika generalštaba beloruske vojske Ruslan Kosigin izjavio je danas da se teritorija Poljske kao i baltičkih zemalja pretvara u poligon na kom SAD planiraju da pokrenu novi krvavi konflikt protiv Ruske Federacije i njenih saveznika. On je rekao da će beloruski odgovor na "provokacije Zapada svakako biti adekvatan i oštar" i da će poljska vojna infrastruktura biti prva na udaru u slučaju da se Varšava odluči za napad, prenela je beloruska novinska agencija Belta.

18.04 Kijev: FSB sprema Beloruse da se uključe u rat ako zatreba

Ukrajinski generalštab tvrdi da ruske specijalne službe objašnjavaju beloruskim vojnicima da se, ukoliko bude potrebno, uključe u rat u Ukrajini, prenosi ukrajinska "Pravda". Dodaje se da vlasti takođe regrutuju bivše vojne pilote, sa ciljem da ih privuku da se bore u Ukrajini.

17.20 Putin: Rusija će učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

Rusija i njeno rukovodstvo nameravaju da učine sve da pomognu ljudima koji žive i rade u Donbasu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pobednicima takmičenja "Lideri Rusije". On je pohvalio nameru jednog od pobednika takmičenja da preuzme funkciju zamenika ministra prosvete i nauke samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

16.32 Berbok: Nećemo dozvoliti destabilizaciju drugih zemalja

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pomoći da se spreči da posledice ruskog rata u Ukrajini destabilizuju druge zemlje.

Govoreći na sastanku na Baliju G20 velikih industrijskih i zemalja u razvoju, ona je rekla da se nijedna mala zemlja ne bi osećala bezbedno ako bi državama bilo dozvoljeno da napadnu svoje susede, preneo je Rojters.

15.35 Kirilenko: Na istoku Ukrajine u poslednja 24 sata najmanje sedmoro poginulih

Najmanje sedam civila je ubijeno, a dvoje ranjeno u ruskim napadima u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, saopštio je danas regionalni guverner Pavlo Kirilenko. "Rusi su ubili sedam civila, tri u gradu Torecku, dva u Avdijevki, jednog u Kodemi i jednog u Seversku. Još dve osobe su povređene", objavio je na Telegramu Kirilenko, preneo je Gardijan.

Najmanje jedna osoba je poginula, a šest je ranjeno u ruskom vazdušnom napadu na centar ukrajinskog grada Kramatorsk, izjavio je danas regionalni guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

14.15 Lavrov: Podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva

"Podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kada se sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji, prenosi agencija TASS.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je to rekao kada se sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji.

13.25 Ukrajina: Ruske snage napale Kramatorsk, ima žrtava

Ruske snage ispalile su rakete u vazdušnom napadu na centar grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, a bilo je i žrtava, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Oleksandr Gončarenko. "Raketni vazdušni udari na centralne delove Kramatorska, ima žrtava", napisao je na Fejsbuku Gončarenko, ne navodeći detalje o žrtvama, prenosi Rojters. Pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

12.31 Peskov: Putin još nije odlučio da li će prisustvovati Samitu G20

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneće odluku o formatu učešća na predstojećem samitu Grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20) u Indoneziji, kako se događaj bude bližio, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Kako se samit bude bližio, predsednik će doneti odluku o najboljem formatu učešća na događaju", poručio je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je doneta odluka o Putinovom učešću na samitu G20 u novembru, prenosi agencija TAS S.

12.15 Ukrajina pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog ruskog broda

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku luku Karasu, ocenivši to "neprihvatljivom odlukom" i pozvalo je turskog ambasadora u Kijevu na razgovor. "Žalimo što je ruskom brodu Žibek Žoli, koji je bio pun ukradenog ukrajinskog žita, dozvoljeno da napusti luku Karasu uprkos krivičnim dokazima koji su predočeni turskim vlastima", napisao je na Tviteru portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

12.00 Ukrajina: Ruski projektil pogodio tanker koji plovi pod zastavom Moldavije

Gradsko veće Odese objavilo je na Telegram kanalu da su ruske snage ispalile 2 projektila H-31. Jedan od njih pogodio je tanker Milenial spirit koji plovi pod zastavom Moldavije, koji pluta bez posade sa ostacima dizel goriva.

11.40 Rusija: Naš ratni avion tokom noći napao Zmijsko ostrvo

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski ratni avion tokom noći napao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru. Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je deo ukrajinskog odreda na ostrvu "uništen".

10.45 Finski parlament glasao za barijere na granici sa Rusijom

Finski parlament glasao je danas za zakon koji bi omogućio barijere na granici te zemlje sa Rusijom i omogućio zatvaranje granice od 1.300 kilometara za tražioce azila u slučaju izuzetnih okolnosti. Zakon će omogućiti Vladi da odluči da izgradi ograde ili druge barijere u blizini finskih granica i usmeri sve molbe za azil na jedan ili više graničnih prelaza, kao što je aerodrom.

09.20 Podignuta zastava Ukrajine na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska vojska je danas postavila državnu zastavu na Zmijskom ostrvu, nekoliko dana nakon što su se ruske trupe povukle sa njega. Prve fotografije su se pojavile na mrežama, a portparol Odeske oblasti Sergej Bratčuk rekao je: "Zapamti ovo ruski ratni brodu, Zmijsko ostrvo je Ukrajina"

09.10 Rusija: Ukrajina granatirala selo u ruskom Brjanskom regionu

U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Brjanska, oštećen je dalekovod, izjavio je danas regionalni guverner Aleksandar Bogomaz. Selo Nekislici se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom, a kako navodi TAS S, u napadu 6.jula nije bilo žrtava.

08.55 Ukrajinska vojska: Pritisak ruskih trupa ka Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je sprečila veće napredovanje ruskih trupa ka severu Donjecka, ali da se pritisak pojačava snažnim granatiranjem grada Slavjansk i obližnjih naseljenih mesta. U saopštenju se kaže da ruske snage teškim naoružanjem bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova, kako bi omogućile pešadiji da napreduje ka jugu i približe se Slavjansku, prenosi Gardijan.

Associated Press

08.35 Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk. On je na svom Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenosi Gardijan. Dodao je da je in Odesa napadnuta pre zore i da su pogođena dva kombajna i uništeno 35 tona žita.

Associated Press

08.24 Mizincev: Više od 24.000 ljudi evakuisano iz Ukrajine u Rusiju

Više od 24.000 ljudi, uključujući najmanje 3.700 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Ukrajine i samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike u protekla 24 sata, izjavio je sinoć načelnik Operativnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. Od početka sukoba rusku državnu granicu prešlo je čak 368.685 privatnih vozila, a u protekla 24 sata 4.310, izjavio je on, prenosi ruska agencija.

07.40 Brod pod ruskom zastavom napustio tursku luku

Teretni brod "Žibek Žoli" pod ruskom zastavom, za koji se tvrdilo da prevozi ukradeno ukrajinsko žito, napustio je severozapadnu tursku luku Karasu u sredu uveče, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Refinitiv, javlja Rojters.

06.55 Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine održanoj u italijanskom gradu Luganu potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je danas premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu", objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TASS.

06.50 Gajdaj: Nastavljaju se borbe oko Lisičanska

Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše ceo region. On je na Telegramu napisao da su "neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom".

06.40 Ursula fon der Lajen: EU će uskoro predstaviti svoj hitan plan

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Evropske unija mora da sačini krizni plan kako bi 27 zemalja članica bilo spremno za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom.

06.15 Bela kuća prodaje novčić posvećen borbi Ukrajine protiv Rusije

Bela kuća je izdala novčić "Zmijsko ostrvo" posvećen borbi ukrajinskog naroda protiv Rusije. Novčić, jedan od zvaničnih suvenira Bele kuće, košta 100 dolara i prikazuje sa jedne strane ruski brod "Moskva" koji tone, a sa druge Zmijsko ostrvo, jedan od simbola ukrajinskog otpora ruskim snagama. Takođe, 20 odsto ukupnog profita od prodaje biće prosleđeno u humanitarne svrhe za žene i decu Ukrajine, navedeno je na sajtu Bele kuće.

06.05 Zelenski: Ukrajinske snage napreduju u nekoliko pravaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u večerašnjem obraćanju da vojska te zemlje napreduje u nekoliko taktičkih pravaca, naročito na jugu, u oblastima Hersona i Zaporožja.

 

 

Komentari (1)

Марија

07.07.2022 11:21

Зар је нису подигли одмах сутрадан након повлачења Руса. О какав јуначки потез...

Evropa