Evropa

RAT U UKRAJINI Naložena evakuacija stanovnika Donjecka, Gajdaj: Nastavljaju se borbe oko Lisičanska

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

08:37

RAT U UKRAJINI Naložena evakuacija stanovnika Donjecka, Gajdaj: Nastavljaju se borbe oko Lisičanska
RAT U UKRAJINI Naložena evakuacija stanovnika Donjecka, Gajdaj: Nastavljaju se borbe oko Lisičanska - Copyright Tanjug/AP/Sofiia Bobok, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 133. dan rata u Ukrajini. Juče je u Švajcarskoj, u Luganu, završena međunarodna konferencija o podršci Ukrajini i to nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije. U međuvremenu, u Ukrajini i dalje nema mira. Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku, što je navelo guvernera da zatraži od više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Brodovi iz Liberije i Paname zaplenjeni u Marijupolju
  • Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kozmonauta s misija na ISS
  • Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele zahteva da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije.
  • Švedska i Finska potpisaei su pristupne protokole za članstvo u NATO 
  • Gradonačelnik Slavjanska izjavio da je grad pod kontinuiranim bombardovanjem

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.55 Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine održanoj u italijanskom gradu Luganu potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je danas premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu", objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TASS.

22.38 NASA je objavila da su ruske snage okupirale oko 22 odsto ukrajinske obradive zemlje.

Od ruske invazije na Ukrajinu, NASA se fokusirala na uticaj rata na globalni prehrambeni sistem. Njeni nalazi su otkrili da su ukrajinska polja na kojima se seje 28 odsto  ozimih i 18 prolećnih  useva pod ruskom okupacijom.

 

 

22.25 Zelenski: Ukrajinske snage napreduju u nekoliko pravaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u večerašnjem obraćanju da vojska te zemlje napreduje u nekoliko taktičkih pravaca, naročito na jugu, u oblastima Hersona i Zaporožja.

22.13 Ruski članovi Saveta Evrope napuštaju Strazbur

Osoblje ruskog predstavništva u Strazburu trebalo bi da napusti teritoriju Francuske tri meseca nakon isključenja Moskve iz Saveta Europe, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nakon isključenja Ruske Federacije iz Saveta Evrope u martu i zatvaranja njenog predstavništva u Strazburu, ovaj let koji je organizovala Rusija omogućio je osoblju i njihovim porodicama da napokon napuste francusku teritoriju i vrate se u domovinu", piše u saopštenju.

22.00 DNR: Ukrajinska vojska pogodila skladište nafte u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su danas posle podne skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike 

 

 

21.30 Mizincev: Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka rata u Ukrajini ruske snage raščistile od eksplozivnih naprava 3.700 hektara na teritorijama samoproglašenih entiteta, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Rrepublike.

20.20 Bela kuća prodaje novčić posvećen borbi Ukrajine protiv Rusije

Bela kuća je izdala novčić "Zmijsko ostrvo" posvećen borbi ukrajinskog naroda protiv Rusije. Novčić koji košta 100 dolara prikazuje sa jedne strane ruski brod "Moskva" koji tone, a sa druge Zmijsko ostrvo, jedan od simbola ukrajinskog otpora ruskim snagama. Takođe, 20 odsto ukupnog profita od prodaje biće prosleđeno u humanitarne svrhe za žene i decu Ukrajine, navedeno je na sajtu Bele kuće.

19.55 Šolc: Moramo zbog ruske invazije da ubrzamo prelazak na zelenu energiju

Nemačka mora da ubrza prelazak na korišćenje zelene energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je danas nemački kancelar Olaf Šolc na događaju čiji je domaćin bilo nemačko Udruženje za obnovljivu energiju, prenosi Rojters.On je tom prilikom rekao i kako "energetska politika nije samo pitanje cene, već je to i bezbednosna politika". Nemački kancelar je dodao da Rusija "koristi energiju kao političko oružje".

19.06 Moskva: Luka Marijupolj radi punim kapacitetom

Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom, izvestila je danas novinska agencija TASS pozivajući se na lučke zvaničnike. U izveštaju Rojtersa se podseća da je Rusija u maju zauzela Marijupolj, lučki grad na ukrajinskoj obali Azovskog mora nakon višemesečnih žestokih borbi za kontrolu nad gradom.

Tanjug/AP

 

17.50 Peskov: Za sada bez suštinskih kontakata u vezi s posetom pape

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odgonetnuo je dilemu da li je Putin spreman da se sastane sa Franjom.

"Ovakva poseta na najvišem nivou treba da se razradi. Tome prethode pripreme, ali zasad, koliko ja znam, nema suštinskih kontakata po ovom pitanju", rekao je Peskov.

16.12 Norveška pustila prevoz robe do ruskih naselja na Svalbardu

Norveška je dozvolila dopremanje robe za ruska naselja na arhipelagu Svalbard preko svoje teritorije, objavio je danas TV kanal NRK, citirajući Ministarstvo spoljnih poslova iz Osla.

"Ministarstvo spoljnih poslova Norveške obaveštava da kontejnere sa robom prevoze norveški kamioni, od graničnog prelaza sa Rusijom, Storskog, do grada Tromsa, i onda morskim putem do Svalbarda. Roba je, u međuvremenu, ukrcana na brod i na putu je ka arhipelagu", naveo je TV kanal, prenosi TASS.

Ova odluka je rezultat "dijaloga sa ruskom stranom", navela je portparolka ministarstva spoljnih poslova Ane Lunde.

14.55 Bugarska blokirala bankarski transfer za rusku ambasadu

Bugarska je blokirala bankarski transfer novca od oko 890.000 dolara ruskoj ambasadi u Sofiji zbog sankcija EU, izjavio je danas ministar finansija Asen Vasilev, nekoliko dana nakon što je Sofija proterala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja iz te balkanske zemlje. "Reč je o bankarskom transferu ruskoj ambasadi koji direktno potpada pod sankcije Evropske komisije, a ne o zamrzavanju bankarskih računa", rekao je Vasilev novinarima, prenosi Rojters.

13.25 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo da je teretni brod pod ruskom zastavom zadržan u turskoj luci

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su lažni izveštaji da je teretni brod Žibek Žoli pod ruskom zastavom zadržan u turskoj luci Karasu zbog sumnje da prevozi ukradeno ukrajinsko žito. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev rekao je da je Žibek Žoli, nosivosti 7.146 tona, za koji su ukrajinske vlasti tvrdile da prevozi žito iz okupirane luke Berđansk, „podvrgnut standardnim procedurama“, prenosi Rojters.

12.35 Ambasada Ukrajine: Od početka agresije ubijeno 346  dece

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da je prema podacima generalnog tužioca Ukrajine u agresiji Rusije na tu zemlju u protekla 133 dana poginulo 346 dece, a da je više od 640 povređeno.

Bombardovanjem i granatiranjem oštećeno je 2.108 obrazovnih ustanova u Ukrajini, a njih 215 je potpuno uništeno, navodi se u saopštenju i dodaje da Ukrajina zvanično istražuje više od 20.000 ratnih zločina koje su počinili Rusi.

11.15 Ursula fon der Lajen: EU će uskoro predstaviti svoj hitan plan

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Evropske unija mora da sačini krizni plan kako bi 27 zemalja članica bilo spremno za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom.

„Sada moramo da se pripremimo za dalje poremećaje u snabdevanju gasom, pa čak i potpuni prekid isporuka ruskog gasa“, rekla je fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija AP.

 

10.36 Marčenko: Plaže u Odesi zatvorene ovog leta zbog mina

Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog leta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko. Prema njegovim rečima, dogodilo se već nekoliko smrtnih slučajeva koji su bili prouzrokovani plutajućim minama, a te tragedije su se dogodile "kao rezultat ignorisanja bezbednosnih zahteva i zahteva administracije".

10.15 Gajdaj: Nastavljaju se borbe oko Lisičanska

Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se jutros nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše ceo region. On je na Telegramu napisao da su "neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom", prenosi Gardijan. Gajdaj je ponovio da je do 15.000 civila ostalo u Lisičansku i 8.000 u Severodonjecku, i dodao da je "bolno gledati današnje video snimke iz Lisičanska".

09.27 Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti, prenosi Gardijan. Tokom posete Kijevu prošlog meseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, preneo je Rojters.

09.18 Lavrov: Kijev laže da Rusija napada sopstvene gradove

Navodi Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev su laž, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TAS S. On je još rekao da "zapadne zemlje, moraju biti svesne svoje odgovornosti, bez obzira kako i šta objašnjavaju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi saradnici".

Associated Press • Euronews Serbia

08.50 Zaharova: London zbog rusofobije zanemario unutrašnja pitanja

Velika Britanija je skoncentrisala sve svoje državne resurse u suprotstavljanje Rusiji, i iz tog razloga London nije u stanju da se pozabavi unutrašnjim pitanjima, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je na svom Telegram kanalu, komentarišući ostavke u britanskoj vladi, saopštila da su razmere unutrašnjih problema sa kojima se suočava Velika Britanija iznenađujuće, prenosi TAS S .

08.42 Britanija: Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan. Ruske snage se sada verovatno nalaze oko 16 km severno od Slavjanska, navodi se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe. Postoji realna mogućnost da će bitka za Slavjansk biti sledeća ključna tačka u borbi za Donbas, dok Rusija nastavlja da konsoliduje svoju kontrolu nad Lisičanskom i Luganskom, dodaje se u izveštaju.

Associated Press

08.22 Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S. Prema njegovim rečima, stanovnici ove oblasti se već u velikom broju raspituju za dobijanje ruskog državljanstva. Ranije je Gančev saopštio da je oko 20 odsto Harkovske oblasti pod kontrolom ruskih snaga.

Associated Press

08.15 Kirilenko: Sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan. Poziv je došao dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju regiona Luganska. Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti.

07.55 Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da namerava da intenzivira pregovore sa Rusijom i Ukrajinom u nadi da će se postići dogovor o planu UN za izvoz ukrajinskog žita na tržišta sveta. Detaljnije u odvojenoj vesti.

07.45 Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kozmonauta s misija na ISS

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na isključenje ruskih kosmonauta iz budućih misija Međunarodne svemirske postaje (ISS). Poziv dolazi nakon što su trojica Rusa nakon na ISS-u istakli zastave samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk.

07.36 UNHRC: Besmisleni rat Rusije izazvao nepodnošljivu patnju

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je "besmisleni rat" Rusije u Ukrajini i uputila zahtev da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije. "Kako ulazimo u peti mesec ratnih sukoba nepodnošljivi danak ratu u Ukrajini nastavlja da raste. U ime svake žrtve ovog besmislenog rata zahtevam da ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja moraju da prestanu", rekla je Bašele tokom svog poslednjeg pojavljivanja pred Savetom UN za ljudska prava, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

07.15 Naložena evakuacija više od četvrt miliona stanovnika iz Donjecka

Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku, što je navelo guvernera da zatraži od više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu, i to dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine. Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

07.10 Ruski parlament usvojio niz akata

Poslanici Državne dume usvojili su juče zakon kojim se predviđaju kazne do osam godina zatvora za one za koje je utvrđeno da u tajnosti sarađuju sa međunarodnim organizacijama, što je deo paketa novih "zločina protiv državne bezbednosti". Takođe, usvojili su zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo, a od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija. Usvojen je i Nacrt zakona o pomoći vojsci u operacijama van zemlje.

06.45 Potpisana Deklaracija iz Lugana za pomoć i podršku Ukrajini

Međunarodna konferencija o podršci Ukrajini, održana u švajcarskom Luganu, i juče je završena nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije. Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što su Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj su potpisali Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije, preneo je Rojters.

Tanjug/ Michael Buholzer/Keystone via AP

 

Potpisnici deklaracije apelovali su na Moskvu "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja.

 

Komentari (1)

branex

06.07.2022 16:13

Rat u kome nema diplomatskih inicijativa , nego samo ucena i dolivanja vatri !

Evropa