Evropa

Ruska novinarka privedena zbog postova o stanju u vojsci a potom prebačena na psihijatriju u Sibiru

Komentari

Autor: RadioFreeEurope, CPJ, The Moscow Times

08/07/2022

-

22:18

Ruska novinarka privedena zbog postova o stanju u vojsci a potom prebačena na psihijatriju u Sibiru
Marija Ponomarenko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska novinarka Marija Ponomarenko prebačena je u sibirsku psihijatrijsku bolnicu, nakon što je skoro dva meseca provela u pritvoru, zbog optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama. Zbog novog ruskog zakona, ona može da bude osuđena i na deset godina zatvora.

Advokat Sergej Podolski rekao je da će Ponomarenko provesti 28 dana u Altajskoj kliničkoj psihološkoj bolnici. 

Ponomarenko koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje dece suočava se sa 10 godina zatvora zbog objave na društvenoj mreži Telegram o bombardovanju pozorišta u ukrajinskom gradu Marijupolju u kojem je ubijeno na stotine civila.

Novosibirska aktivistkinja Jana Drobhodod rekla je za RFE, da novinarki nisu dozvoljene posete niti sme da prima pisama od porodice. "Dozvoljeno joj je da se sastane sa svojim advokatima", dodaje Drobhohod.

Komitet za zaštitu novinara u aprilu je pozvao ruske vlasti da "odmah odbace sve optužbe protiv novinare Marije Ponomarenko i pusle je iz pritvora".

"Novi ruski zakoni koji kriminalizuju takozvane 'lažne' informacije o ratu u Ukrajini služe samo jednoj svrsi: da cenzurišu i kriminalizuju tačno izveštavanje o sukobu", rekla je Gulnoza Said, koordinator programa Komitet za zaštitu novinara za Evropu i centralnu Aziju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 4. marta doneo izmene ruskog krivičnog zakona kojima je izrečena zatvorska kazna za širenje "lažnih" informacija o vojsci zemlje.

profimedia

 

Šta se dogodilo?

Vlasti u Sankt Peterburgu su 23. aprila uhapsile Ponomarenkovu, dopisnicu sibirskog novinskog sajta RusNews, i optužuli je kako Komitet za zaštitu novinara piše, po članu 207.3.2.e Krivičnog zakona, koji zabranjuje širenje lažnih informacija na osnovu "političke, ideološke, rasne, nacionalne ili verske mržnje". 

Vlasti navode da je ona bila povezana sa sada obrisanim Telegramovim informativnim kanalom "No Censorship", odnosno "Bez cenzure", koji je objavio izveštavanje o ruskom bombardovanju ukrajinskog grada Marijupolju. Ponomarenko je negirala bilo kakvu povezanost sa tom agencijom. Njen advokat, takođe je rekao da tužilaštvo nema dovoljno osnova da dokaže da je objave na Telegramu o napadu zaista pisala Marija Ponomarenko.

Komitet ističe da su vlasti 25. aprila pretresle Ponomarenkov dom, uzele svedočenje njene 16-godišnje ćerke i premestile novinarku u istražni pritvor u Sankt Peterburgu 27. aprila.

Ponomarenko je za RusNews izveštavala o protestima u Novosibirsku i Sankt Peterburgu protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Hranjenje golubova i problematična maska za lice

Ponomarenko se i u prošlosti suočavala sa sličnim problemima, zbog aktivizma, ali su je do sada teretile novčane kazne.

U avgustu 2020. kažnjena je sa 180 dolara zbog video snimka na TikTok-u koji je rekao "Idemo da nahranimo golubove 8. avgusta. Ptičice su gladne" – poruku su tužioci protumačili kao poziv na učešće u nedozvoljenim skupovima solidarnosti sa demonstrantima u  Habarovsku, piše The Moscow Times.

Ponomarenko je potom naloženo da plati još 180 dolara kazne zbog nošenja maske za lice sa natpisom "Putin mora da podnese ostavku" na jednom od njenih sudskih ročišta.

Komentari (0)

Evropa