Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski povukao ambasadore iz više zemalja, Kuleba: Ukrajina se bori za celu Evropu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2022

-

09:20

RAT U UKRAJINI Zelenski povukao ambasadore iz više zemalja, Kuleba: Ukrajina se bori za celu Evropu
RAT U UKRAJINI Zelenski povukao ambasadore iz više zemalja, Kuleba: Ukrajina se bori za celu Evropu - Copyright Tanjug/AP/Andrew Marienko, Nariman El-Mofty, Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini je završen 136. dan rata. Sjednjene Američke Države odobrile su novu vojnu pomoć Kijevu kome će biti isporučena četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija u vrednosti od 400 miliona dolara. Već danima traje sukob u vezi sa žitom koje Ukrajina izvozi u ostatak sveta, a kako je saopštila ukrajinska strana, ruske snage zapalile su žitna polja u Zaporožju. Za to vreme u Rusiji je doneta prva presuda za širenje lažnih izveštaja o ruskoj vojsci i to na 10 godina zatvora. S druge strane, od početka rata prvi put američki državni sekretar Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov našli su se "oči u oči" na Samitu G20 na Baliju, gde su, iako u istoj prostoriji, ignorisali jedan drugoga.

Ključni događaji

  • Američki državni sekretar Entoni Bliken direktno pozvao Moskvu da odblokira izvoz ukrajinskog žita
  • Guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je da je situacija u okupiranom ukrajinskom gradu Severodonjecku "na ivici humanitarne katastrofe"
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio uverenje da će se ukrajinska zastava vijoriti na Krimu
  • Kanada proširila sankcije Rusiji i na sankcioni spisak dodala patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu
  • Tri osobe, uključujući 12-godišnjeg dečaka, povređene su nakon što su ruske snage otvorile "jaku vatru" na Bahmut i Siversk, saopštio ukrajinski generalni tužilac
  • Zelenski smenio ukrajinskog amabasadora u Berlinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.59 Kanada vraća ruske turbine Nemačkoj

Kanada će odobriti da se ukinu sankcije na vraćanje popravljenih ruskih turbina Nemačkoj kojoj su potrebne za održavanje rada gasovoda Severni tok 1, saopštio je danas kanadski ministar prirodnih resursa. Istovremeno, Kanada je najavila da će listu sankcija protiv ruskog energetskog sektora proširiti i na industrijsku proizvodnju, prenosi Rojters.

23.45 Granatirana Konstantinovka na istoku Ukrajine

Vatrogasac i civil beže kroz dim dalje od kuće koja je granatirana u Konstantinovki, na istoku Ukrajine. Za sada nema informacija o povređenima u ovom napadu.

Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

 

23.00 Moskva i Kijev čuvaju "strateške kečeve u rukavu" za dugotrajni rat

Nakon nedelja žestokih borbi za kontrolu nad ukrajinskim gradom Severodonjeckom na istoku zemlje, očekivao se sličan razvoj situacije u susednom Lisičansku, ali je taj grad ipak brže došao pod kontrolu ruskih snaga Značajne borbe očekuju se tokom leta, izvesno je da će rat biti dugotrajan, kojoj strani će to više da odgovara? Opširnije o ovoj temi pročitajte u analizi.

21.25 Zelenski smenjuje ambasadore u više zemalja

U dekretu predsednika Ukrajine se najavljuju otpuštanja ukrajinskih ambasadora ne samo u Nemačkoj, nego i u Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj, bez navođenja konkretnih razloga. Rojters ističe da je Zelenski pozvao svoje diplomate da pojačaju apele na međunarodnu zajednicu da pružu snažniju podršku i vojnu pomoć Ukrajini.

20.55 UN: Kijev deli krivicu za žrtve u staračkom domu u Lugansku

Ujedinjene nacije su saopštile da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i jednak udeo krivice za napad koji se dogodio na starački dom u Lugansku, gde su desetine starijih i invalidnih pacijenata bile zarobljene bez vode i struje.

Kako prenosi AP, ukrajinske vlasti su krivicu svalile na ruske snage, optužujući ih da su ubile više od 50 civila u ničim izazvanom napadu. Prema navodima UN-a, najmanje 22 od 71 pacijenta preživeo je napad, ali tačan broj ubijenih ostaje nepoznat.

20.05 Rat u Ukrajini jedna od tema na Dubrovnik forumu

U Dubrovniku se održava 15. međunarodni forum, a glavne teme su rat u Ukrajini i Bosna i Hercegovina. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je kazao da '"nvazija na Ukrajinu ima pogubne posledice za Evropu".

18.00 Zelenski smenio ambasadora u Berlinu zbog nediplomatskih izjava

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je ambasadora u Berlinu Andreja Meljnika, nakon njegovih nediplomatskih izjava na račun nemačkih vlasti, posebno kada je reč o obimu vojne i i finansijske pomoći Berlina Ukrajini. Meljnik je jednom prilikom nemačkog kancelara Olafa Šolca nazvao "uvređenom mladom“, zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev.


16.59 Kuleba: Ukrajina se bori za čitavu Evropu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba obratio se putem video linka učesnicima međunarodnog Dubrovnik foruma i rekao da se Ukrajina koja je na udaru ruske agresije ne bori samo sa sebe, već i za čitavu Evropu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja. "Danas, Ukrajinci se bore, reskiraju živote kako bi ostali nezavisna zemlja, utemeljena na evropskim vrednostima, demokratiji, slobodi, poštovanju ljudskih prava, jednakosti i vladavini prava. Ali mi se ne borimo samo za slobodnu, demokratsku i miroljubivu Ukrajinu, borimo se i za Evropu u celini", poručio je Kuleba.

15.50 Konašenkov: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u proteklih 24 časa u devet regiona samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Harkovske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

14.35 Kremlj: Ukrajinske snage u Harkovu regrutuju zatvorenike

Zbog gubitaka i dezerterstva ukrajinske snage u brigadu u Harkovu regrutuju zatvorenike, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. "Zbog velikih gubitaka i dezerterstva, jedinice 127. brigade Teritorijalne odbrane u Harkovu regrutuju zatvorenike koji izdržavaju kaznu u gradskim popravnim ustanovama“, stoji u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Ukrajinska vojna komanda "na svaki mogući način" prikriva činjenice da trupe nemaju dovoljno osoblja, izjavio je prošle nedelje portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

Associated Press

13.55 Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. "Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more“, rekao je Pušilin tokom sastanka sa liderom Krima Sergejem Aksjonovim, preneo je Sputnjik.

13.30 Kiseljov: Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku

Snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov. Prema njegovim rečima, istog dana su na prilazima Seversku artiljerci LNR izveli veliki napad na ukrajinske snage, koje su se povukle ka Kramatorsku.

Associated Press • Euronews Serbia

12.19 Rusija: Uništen hangar s američkim haubicama i položaj Tornada

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u Ukrajini uništen hangar sa američkim haubicama M777. Portparol Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da je visokopreciznim oružjem uništen hangar sa američkim haubicama 155 milimetara M777 i do 30 "ukrajinskih militanata" koji su granatirali stambena naselja u Donjecku, prenosi Interfaks.

11.57 Rogozin odbio razgovor sa sefom NASA, traži ukidanje sankcija

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je danas da nema nameru da razgovara o bilo čemu sa šefom NASA-e Bilom Nelsonom dok ne budu ukinute sankcije preduzećima Roskosmosa. Dodao je da je Nelson želeo da razgovara sa njim telefonom nakon što su ruski kosmonauti razvili zastavu samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

10.44 Britanija: Rusija povlači rezervu ka Ukrajini za ofanzivu

Rusija premešta rezervne jedinice iz cele zemlje i okuplja ih u blizini granice sa Ukrajinom za naredne ofanzivne operacije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba. U najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije se precizira da se radi o novim pešadijskim jedinicama koje koriste oklopna vozila tipa MT-LB, koja su bilo dugoročno skladištena, prenosi Rojters. Britanski obavještajci navode i da je Rusija dugo vremena smatrala da su takva vozila neprikladna za operacije podrške pešadiji.

Associated Press

10.21 Moskva: SAD šalju Himars sisteme jer žele da produže rat

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da isporučuju Ukrajini sve više naoružanja, uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem M142, poznat i kao HIMARS, zato što po svaku cenu žele da produže rat, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu. Saopštenje je usledilo nakon odluke američkog predsednika Džozefa Bajdena da Ukrajini dodeli još jedan paket vojne pomoći, vredan oko 400 miliona dolara, prenosi TAS S.

09.15 Rezničenko: Ruske snage granatirale Krivi Rog

Ruske snage granatirale su jutros Ingulecki okrug Krivog Roga, u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko. On je na Telegramu napisao da je poginula 41-godišnja žena, a da su dve osobe sa ranama od gelera smeštene u bolnicu, prenosi Ukrinform. Naveo je da su oštećeni škola i nekoliko kuća.

08.20 Gajdaj: Ruske snage napreduju zapadno od Lisičanska

Načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj izjavio je da ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigle manje uspehe. Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Interfaks Ukrajina, kao i da napreduju.

07.45 Rojters: Rusija kaže da bi mogla da poveća isporuku gasa Evropi

Rusija kaže da bi mogla da poveća isporuke gasa Evropi ako se ključna turbina koja se koristi u gasovodu Severni tok 1 vrati iz Kanade, gde se servisira. Ukrajina se protivila svakom takvom povratku, rekavši da bi to prekršilo sankcije Rusiji.

06.55 Vatikan: Papa bi u avgustu mogao da poseti Kijev

Ministar spoljnih poslova Vatikana, nadbiskup Pol Ričard Galager, nije isključio da bi papa Franja mogao da poseti Ukrajinu u avgustu. "Papa je uveren da bi, ako bi mogao da dođe u posetu, to imalo pozitivne rezultate. Rekao je da će ići u Ukrajinu i uvek je pokazivao želju da poseti Moskvu, kao i da se sastane sa ruskim vlastima", rekao je Galager za RAI 1, prenela je agencija RIA Novosti.

06.04 Vojska Ukrajine: Uništena dva ruska komandna centra

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila dva ruska komandna centra u blizini Hersona, saopštila je Natalija Humenjuk, portparol zajedničke južne komande Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Kijev Independent.

Komentari (0)

Evropa