Evropa

Francuski poslanici odbili da glasaju o poverenju premijerki

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

22:00

Francuski poslanici odbili da glasaju o poverenju premijerki
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poslanici većinom glasova odbili su danas da glasaju o poverenju francuskoj premijerki Elizabet Born.

Levičarska koalicija, poznata kao Nupes, zagovarala je inicijativu za izglasavanje nepoverenja nakon prvog velikog govora premijerke Elizabet Born u Narodnoj skupštini posle prošlomesečnih parlamentarnih izbora, preneo je AP.

Samo 146 poslanika je glasalo za predlog, što je daleko manje od potrebnih 289 glasova. Kako Nupes alijansu čini 151 poslanik, to je značilo da je petoro odlučilo da ne glasa o poverenju, što bi Born i njena vlada mogli protumačiti kao pozitivan znak, preneo je Rojters.

Iako nezadovoljne politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, pojedine opozicione stranke su bile protiv levičara i nisu im se pridružile u izglasavanju predloga.

"Trebalo bi da raspravljamo o pitanjima sa kojima se Francuzi suočavaju, ovo glasanje o nepoverenju je nepravedno", rekla je premijerka u parlamentu neposredno pre glasanja.

Born je braneći vladu u parlamentu ocenila glasanje kao "političku taktiku poslanika koji su ljuti na istoriju jer više nisu na vlasti".

Konzervativna Republikanska partija, koja ima 62 poslanička mesta, nije učestvovala u glasanju. I poslanici Nacionalnog okupljanja liderke krajnje desnice Marin le Pen uzdržali su se od glasanja.

Komentari (0)

Evropa