Evropa

Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona: Rekordno mala izlaznost i prvi poraz za Makrona

Komentari

Autor: Tanjug, Guardian, Financial Times

20/06/2021

-

21:35

Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona: Rekordno mala izlaznost i prvi poraz za Makrona
Mari Le Pen - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska francuska partija Nacionalni zbor Marin le Pen vodi u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja, pokazuju izlazne ankete posle izbora na koje je izašao rekordno mali broj Francuza.


Tjeri Marijani iz Nacionalnog zbora osvojio je 33 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa, tri odsto više od Renoa Muselijea iz stranke Republikanci, koja je sklopila savez sa partijom francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, preneo je Rojters.

Prema podacima dve izlazne ankete, partija desnog centra Republikanaci nalazi se na prvom mestu u prvom krugu regionalnih izbora u severnom regionu Ot-de-Frans, gde vodi ispred krajnje desničarskog Nacionalnog zbora.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspela da pređe prag od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

Prema podacima anketne agencije Elabo, izlaznost širom zemlje je na rekordno niskom nivou, sa stopom uzdržanih od 68,5 procenata, jer su se glasači radije odlučili da uživaju u sunčanom danu posle višemesečnih ograničenja zbog kovid-19, navodi Rojters

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna.

Regionalni izbori su test popularnosti liderke desnice Marin Le Pen i njenog umerenijeg imidža, manje od godinu dana pre narednih predsedničkih izbora.

Le Penova je, kako se navodile ankete, rame uz rame s Makronom, preneo je evropski "Politiko".

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, naveo je "Juronjuz".

Tanjug/AP/Daniel Cole

 

Le Pen: Ako želite da se stvari promene, morate da glasate

Kranje desničarski Nacionalni savez Marin le Pen ipak nije ispunio očekivanja u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, ostavljanju republikance i druge političare desnog centra u snažnoj poziciji za drugi i finalni krug koji se održava narednog vikenda.

Relativno loši rezultati za ovu antiimigracionu partiju dolaze u rekordno niskom odzivu glasača i pružiće određenu utehu predsedniku Emanuelu Makronu, za kog se očekuje da će se suočiti sa Le Penovom kada dođe do trke za predsednika sledeće godine.

Le Pen je nisku izlaznost opisala kao "građansku katastrofu" koja je stvorila lažni utisak o političkoj situaciju.

"Ako želite da se stvari promene, morate da glasate", rekla je ona u kratkom govoru kada su počeli da pristižu rezultati.

Prvi rezultati pokazuju da stranka Marin le Pen vodi u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala na jugu zemlje. Međutim, iako je u prenosti, rezultati su slabiji od očekivanog. Ankete su, naime, pokazivale da će Nacionalni savez da preuzme kontrolu nad regionom nakon drugog kruga izbora, što će biti prva takva njihova pobeda. To sada deluje manje verovatno, jer su druge partije u prošlosti išle ka ujedinjavanju u takozvane "republikanske frontove", kako bi desničare udaljili od vlasti, piše "Fajnenšenal tajms".

profimedia

 

"Šamar u lice"

Centristička partija Emanuela Makrona dobila je ono što je jedan od njenih poslanika nazvao "šamarom" na regionalnim izborima održanim danas.

Predsednik i njegova vlada nisu uspeli da mobilišu pristalice sa procenjenih 68 odsto birača koji su izbegli biračka mesta - što je rekordno niska stopa izlaznosti.

Ako za vladajuću stranku ima utehe, to je što su izlazne ankete sugerisale da krajnje desničarski Nacionalni savez nije uspeo da dobije očekivanu podršku, piše "Gardijan".

Prvi rezultati ukazali su da su glavni pobednici razne strane desnog centra, uključujući opozicionu Republikansku, koju je podržalo 29,3 odsto birača.

Nacionalni savez osvojio je 19,1 odsto glasova, a Socijalistička partija 16,5 odsto. Procenjuje se da tek onda sledi Makronova LREM sa 10,9 odsto glasova.

Komentari (0)

Evropa