Evropa

Šta se zna o palom avionu: Krenuo iz Niša, nosio mine srpske proizvodnje, Kijev potvrdio da su članovi posade Ukrajinci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Tanjug

17/07/2022

-

13:04

Šta se zna o palom avionu: Krenuo iz Niša, nosio mine srpske proizvodnje, Kijev potvrdio da su članovi posade Ukrajinci
Šta se zna o palom avionu: Krenuo iz Niša, nosio mine srpske proizvodnje, Kijev potvrdio da su članovi posade Ukrajinci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski avion Antonov An-12BK koji je krenuo iz Niša srušio se noćas kod grada Kavala u Grčkoj, a prevozio je municiju srpske firme Valir. Ta vest objavljena je u svetskim medijima, a novinska agencija AP prenosi reči srpskog ministra odbrane Nebojše Stefanovića da je prema podacima Srbije svih osam članova posade poginulo.

Šta do sada znamo o avionu koji se srušio?

U pitanju je avion privatne ukrajinske kompanije Meiridijan, a prevozio je 11,5 tona robe srpske namenske industrije privatne firme "Valir".

Avion je poleteo sa aerodroma u Nišu oko 20.40.

Ukrajinski konzul u Solunu potvrdio je da su svi članovi posade bili Ukrajinci, objavio je AP, a ministar Stefanović je kazao da u avionu nije bilo državljana Srbije.

Da su svi članovi posade bili su državljani Ukrajine potvrdio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je preliminarni uzrok nesreće u kojoj su poginuli svi članovi posade kvar jednog od motora.

Dodao je da je po instrukcijama ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe formiran operativni štab pri konzulatu Ukrajine u Solunu. "Ukrajinski konzuli su već stigli na mesto nesreće i sarađuju sa spasiocima i pripadnicima grčke policije kako bi utvrdili sve okolnosti incidenta", naveo je Nikolenko.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je danas saučešće porodicama osam ukrajinskih članova posade.

U avionu su se nalazile osvetljavajuće minobacačke mine, kao i školske mine, kazao je Stefanović.

Krajnji kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je namenjeno upravo obuci vojske te države, kazao je on.

Prema potvrdama srpskih vlasti, i avion koji je prevozio oružje, kao i firma koja se bavi proizvodnom oružja posluju prema svim dozvolama.

Zanimljivo je da je avion imao plan letenja koji je podrazumevao tehnička sletanja u Amanu, Ahmad Abadu, a bilo je planirano da sleti u Daku kao krajnja destinacija.

Ipak, avion se srušio nešto pre 23 sata, oko 40 kilometara zapadno od međunarodnog aerodroma Kavala. Nekoliko minuta pre toga, pilot aviona je kontrolorima letenja rekao da ima problema sa jednim od motora i da mora prinudno da sleti. Bio je upućen na aerodrom u Kavali, ali nije stigao dotle, već se srušio.

U pitanju je avion koji je imao četvoromotorni turboelisni teretni nosač iz sovjetskog doba.

Snimci dronom pokazuju da su mali fragmenti sve što je ostalo od aviona. Vatrogasci koji su požurili na lice mesta tokom noći bili su sprečeni da dođu do mesta nesreće zbog dima i intenzivnog mirisa za koji su strahovali da bi mogao biti otrovan.

Stanovnicima u blizini rečeno je da drže prozore zatvorene cele noći, da ne napuštaju svoje domove i da nose maske. Vlasti su saopštile da ne znaju da li je u avionu bilo opasnih hemikalija, uključujući i one koje se nalaze u baterijama.

Kako javljaju grčki mediji, na mestu nesreće primetna je bela materija, a očekuje se da specijalne vojne jedinice istraže prostor. Specijalna jedinica vojske koja traži nuklearne, biološke i hemijske supstance će pročešljati lokaciju, ali se ne očekuje da stigne pre 13 časova.

Vatrogasna služba je ogradila područje u radijusu od oko 500 metara.

Gradonačelnik opštine Pagajo, kojoj pripadaju dva sela u blizini nesreće, zabranio je kretanje vozila na obližnjim putevima.

Komentari (0)

Evropa