Evropa

Novi problemi za Džonsona: Brojne kritike zbog slabe reakcije na tropske vrućine u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2022

-

18:29

Novi problemi za Džonsona: Brojne kritike zbog slabe reakcije na tropske vrućine u Velikoj Britaniji
AP/Matt Dunham - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson i njegov kabinet optuženi su da nisu ozbiljno shvatili predstojeću vanrednu situaciju zbog toplote, jer su prognostičari upozoravali na rizik po ljudske živote. 

Džonson nije prisustvovao sastanku kriznog štaba u Dauning stritu jer je već isplanirao slobodan vikend u svom seoskom odmaralištu Čekers.

Džonson je takođe bio domaćin oproštajnog prijema za saradnike i bliske prijatelje što mu se uzima kao veliki minus u trenutku kad Britanija prolazi kroz toplotni pakao od, za tamošnje prilike, nestvarnih 40 stepeni Celzijusa.

Stvar je donekle pokušao da popravi  zamenik premijera Dominik Rab praktičnim savetima kao što su "ostanite hidrirani, klonite se sunca u najtoplijim delovima dana, nosite kremu za sunčanje". Međutim, u razgovoru za Sky News, Rab je bio vrlo jasan da škole ne treba zatvarati u ponedeljak i utorak kada se očekuje maksimalna temperatura, što su mnogi u Enleskoj shvatili kao vrlo lošu preporuku.

Met Office: London očekuje 40 stepeni Celzijusa

Tanjug AP/Alastair Grant

 

Vodeća britanska agencija za meteorološke promene, Met Office, prognozira da će London postati naročito pogođen velikom vrućinom. Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, pozvao je stanovnike prestonice da javni prevoz koriste samo u neophodnoim slučajevima, dok neki ministri preporučuju rad od kuće kad god je to moguće. Met Office je prvi put u istoriji izdao crveni meteoalarm.

Policija je pozvala javnost da se drži dalje od plovnih puteva nakon što se u subotu 16-godišnji dečak udavio u kanalu u regionu Mančestera, na severozapadu Engleske.

Inače, najviša zabeležena temperatura u Britaniji  je 38,7 stepeni Celzijusa postavljena u Kembridžu 25. jula 2019, ali je gotovo sigurno da će ta vrednost biti premašena početkom naredne nedelje

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa