Evropa

Počela trka za Džonsonovog naslednika: Osam kandidata na konačnoj listi, uskoro će u igri ostati samo dvoje

Komentari

Autor: Euronews, Srbija, Tanjug

12/07/2022

-

21:22

Počela trka za Džonsonovog naslednika: Osam kandidata na konačnoj listi, uskoro će u igri ostati samo dvoje
Počela trka za Džonsonovog naslednika: Osam kandidata na konačnoj listi, uskoro će u igri ostati samo dvoje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za naslednika Borisa Džonsona na mestu britanskog premijera i lidera Konzervativne partije nadmetaće se osam kandidata, saopštio je danas odbor zadužen za organizaciju unutarpartijskih izbora. Na listi su Kemi Badenok, Suela Brejverman, Džeremi Hant, Peni Mordant, Riši Sunak, Tom Tugendat, Liz Tras i Nadhim Zahavi.

Poslanici Sadžid Džavid i Rehman Kristi su nameravali da se kandiduju, ali su se povukli pre nego što je saopštena finalna lista, prenosi Rojters. Kandidatima je za ulazak na listu bila potrebna podrška najmanje 20 konzervativaca. Prva runda glasanja počinje sutra.

Za večeras su najavljena prva obraćanja, a osam kandidata imaće po 12 minuta da govore, uoči sutrašnjeg glasanja. Svaki kandidat koji dobije manje od 30 glasova od 358 torijevskih poslanika biće eliminisan u ovom prvom krugu, prenosi Rojters.

Ako svi kandidati dostignu taj broj, eliminiše se onaj sa najmanje glasova. Glasanje se nastavlja dok ne ostanu samo dva kandidata, a zatim glasaju članovi Konzervativne partije širom Velike Britanije.

Dva najuspešnija kandidata trebalo bi da budu poznata do kraja sledeće nedelje. Konačni rezultat tog letnjeg glasanja i ime novog premijera biće obelodanjeno 5. septembra. Nakon niza okupljanja širom zemlje tokom leta - kada dva najjača kandidata iznesu svoje planove - članovi stranke će glasanjem putem pošte izabrati pobednika. Ovo su kandidati:

Džeremi Hant

Pošto ga je Boris Džonson pobedio na poslednjim izborima za vođstvo konzervativaca 2019. godine, Hant bi mogao da ovu borbu shvati kao priliku za revanš. Trenutni predsedavajući Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Hant je ranije bio ministar spoljnih poslova i smatra se veoma važnim članom stranke.

profimedia

 

Riši Sunak

Britanski ministar finansija podneo je ostavku isto kao i Sadžid Džavid, čime su pokrenute masovne ostavke ministara u vladi koje su prethodile ostavci Borisa Džonsona. Sunak se dugo smatrao vodećom figurom u Konzervativnoj stranci, a verovatno i sledećim premijerom. Međutim, njegov položaj je otežan kada je otkriveno da njegova žena Indijka ima poreski status u matičnoj zemlji, što znači da nije plaćala britanski porez na većinu svojih prihoda.

AP/Daniel Leal

 

Tom Tugendat

Uprkos nedostatku ministarskog iskustva, bivši vojnik se smatra vodećom figurom u jednom krilu stranke i bio je kritičan prema Džonsonu tokom njegovog premijerskog mandata. Tugendat je rekao da bi bila "ogromna privilegija" da služi kao premijer.

profimedia

 

Nadhim Zahavi

Nedavna promocija Zahavija u ministra finansija dala je podsticaj njegovom profilu i šansu da postane sledeći premijer. Međutim, njegovo ograničeno političko iskustvo i javni profil verovatno će mu smetati. Džonson je 55-ogodišnjeg poslanika imenovao za ministra za vakcine tokom pandemije koronavirusa, a zatim je prešao na mesto sekretara za obrazovanje.

AP/Alastair Grant

 

Liz Tras

Aktuelna ministarska spoljnih poslova Britanije takođe ima liderske ambicije. Pošto je bila poslanik od 2010. godine, Tras se stalno pela na ministarskoj lestvici i trenutno je član kabineta sa najdužim stažom. Tras je imala širok spektar uloga u kabinetu, uključujući sekretare za životnu sredinu i pravosuđe  i postala je uporni branilac Bregzita. Ona je takođe jedan od favorita na rang listi rukovodstva koju je sačinio "Conservative Home", popularni sajt stranke. Međutim, uverenje je da bi ona mogla da se dopadne samo uskom delu opšte populacije.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Peni Mordant

Peni Mordant je bila prva žena na mestu ministra odbrane Velike Britanije, mada je smenjena nedugo nakon što je Džonson postao premijer 2019. godine, i to zbog toga što je pružala podršku još jednom kandidatu, Džeremiju Hantu. Ona je bivša učesnica jedne rijaliti TV emisije, a odigrala je važnu ulogu u Bregzitu 2016.

AP/Kirsty Wigglesworth

 

Kemi Badenok

Badenok je radila kao softverski inženjer i u jednoj privatnoj banci. Odrasla je u Nigeriji, i kaže da je iskusila "siromaštvo iz prve ruke". Prvobitno je smatrana autsajderom, ali je dobila podršku od Majkla Gouva što joj je znatno uvećalo šanse.

profimedia

 

Suela Brejverman

Brejverman je državni tužilac od 2020. godine. Evroskeptik je i podržala je Bregzit, i rekla je kako želi da "omogući ispunjenje svega što Bregzit nudi", ukljčujući i strože zakone kada je u pitanju imigracija, kao i napuštanje jurisdikcije Evropskog suda za ljudska prava.

Tanjug AP/Matt Dunham

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa