Evropa

Makron upozorio na porast antisemitizma u Francuskoj: Moramo da priznamo da se dogodilo, da ne bismo ponavljali

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

21:21

Makron upozorio na porast antisemitizma u Francuskoj: Moramo da priznamo da se dogodilo, da ne bismo ponavljali
Tanjug/AP/Christophe Petit Tesson - Copyright Tanjug/AP/Christophe Petit Tesson

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je danas na opasnosti od antisemitizma i istorijskog revizionizma prilikom izlaganja o žrtvama Holokausta na 80. godišnjicu okupljanja jevrejskih porodica na komemoraciji žrtava Vel d'iva.

"Nismo završili sa antisemitizmom, on je i dalje tu - sve više jača", izjavio je Makron na otkrivanju spomenika u gradu Pitivijeu, oko 100 kilometara južno od Pariza, u kojem se nalazio drugi najveći tranzitni logor i centar za deportaciju Jevreja u Francuskoj, posle Dransija, prenosi Rojters.

Makron je govorio o antisemitističkim terorističkim aktima, kao i o takvim porukama na grafitima, u objavama na društvenim mrežama i u debatama na nekim TV kanalima.

Upozorio je na "novu vrstu revizionizma" i još jednom priznao aktivnu ulogu Francuske u progonu Jevreja tokom okupacije.

Muzej Memorijal Šoa u Parizu, koji prikuplja dokumente o žrtvama holokausta u Francuskoj, pokrenuo je apel da se dođe do poslednjih svedoka onoga što se dogodilo u Vel d'ivu.

Tanjug/AP/Christophe Petit Tesson

 

"Moramo da priznamo da se sve to dogodilo, da takve stvari ne bismo ponavljali", naveo je Makron, prenosi Rojters.

Premijerka Elizabet Born izjavila je da je ''Francuska izgubila deo duše'' kada je u pitanju Vel d'iv, i da je "otišla dalje nego što su nacistički okupatori od nje zahtevali".

Od 16. do 17. jula 1942. oko 13.000 ljudi odvedeno je u sportski objekat Zimski velodrom (Velodrome d'Hiver, još poznat i kao Vel' d'Hiv), u Parizu pre nego što je poslato u koncentracione logore širom Evrope, što je najveće masovno hapšenje jevrejskog naroda koje je sprovela francuska policija u saradnji sa nacističkim nemačkim okupatorima, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa