Evropa

Hronologija leta ukrajinskog aviona nakon ulaska u Grčku: Vatra u motoru broj 4 i 38 minuta do nestanka s radara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Protothema

18/07/2022

-

00:08

Hronologija leta ukrajinskog aviona nakon ulaska u Grčku: Vatra u motoru broj 4 i 38 minuta do nestanka s radara
Hronologija leta ukrajinskog aviona nakon ulaska u Grčku: Vatra u motoru broj 4 i 38 minuta do nestanka s radara - Copyright EPA/ACHILLEAS CHIRAS, TSOYTSAS LASKARIS, AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Uzroci pada ukrajinskog teretnog aviona Antonov An-12BK, koji se u noći između subote i nedelje srušio kod grada Kavala na severu Grčke, i dalje nisu utvrđeni. Od gubitka aviona sa radara, a kasnije i njegovog pronalaska, nadležni traže odgovore o uzrocima nesreće, kao i o tome šta se sve dešavalo od trenutka kada je avion ušao u vazdušni prostor Grčke, pa do momenta kada je naglo prestala komunikacija posade sa kontrolnim tornjem u Kavali i njegovog nestanka sa radara. Sve ovo trajalo je ukupno 38 minuta, piše sajt Protothema. Prema rečima komandanta bataljona za uklanjanje mina, pronađen je i predmet za koji se veruje da je crna kutija.

Kako je saopštila Služba civilnog vazduhoplovstva avion Antonov An-12BK poleteo je sa niškog aerodroma u Srbiji sa posadom koju je činilo osam ljudi i 11,5 tona opasnog tereta. Prema planu leta koji je dosavljen nadležnim organima Srbije, avion je trebao da ima let do Bangladeša sa stanicama u Jordanu i Saudijskoj Arabiji. 

Pilot planirao povratak u Niš

U vazdušni prostor Grčke ušao je po lokalnom vremenu u 22.09. a u 22.37 je obavestio Centar za kontrolu područja Atina-Makedonija da zbog problema koji su nastali iz operativnih razloga neće nastaviti ka konačnom odredištu i da će se vratiti na polazni aerodrom. 

On je u potom u 22.42 leteći istočno od Halkidikija obavestio kontrolore letenja da na prilazu Solunu ima problem sa motorom broj četiri navodeći da je vatra u motoru. Nadležni su odmah proglasili vanredno stanje aktiviranjem određenih procedura. U 22.45 letelica je komunicirala sa kontrolnim tornjem u Kavali i obavestila ih da ide ka njima zbog prinudnog sletenja. Odmah je data dozvola za sletanje na aerodromu Hrisupolis u Kavali. Međutim, od 22.47 avion se gubi sa radara vazdušnog saobraćaja. 

Služba civilnog vazduhoplovstva je, kako se navodi u saopštenju, o opasnosti obavestila Nacionalni koordinacioni tim za potragu i spasvanje, a potom i o gubitnku komunikacije i odmah je krenuo proes lociranja, potrage i spasavanja.

Zanimljivo je da je isti avio pre tri dana je sleteo na aerodrom u Sarajevu, a u njemu je dopremljen novac za Centralnu banku Bosne i Hercegovine (BiH), prenosi portal Kliks.  Novac je transportovan iz Pariza za Sarajevo, a prema pisanju sarajevskog portala, taj let je protekao bez ikakvih problema i pošiljka je u pratnji službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH uspešno isporučena. Avion je sledećeg jutra iz Sarajeva odleteo za Beograd, a nakon toga za Ankaru i Niš, navodi Kliks.

Locirano svih osam tela iz palog ukrajinskog aviona

Podsetimo, lokalni zvaničnik saopštio je da je svih osam tela članova posade pronađeno, a kako prenosi grčki "Katimerini", izvučena su tela tri osobe. Tela posade aviona biće odvezena na veštačenje u Komotini, odakle će biti predata diplomatskim predstavnicima Ukrajine u Grčkoj.

Prema rečima zvaničnika pirotehničari su počeli da uklanjaju i neutrališu projektile koji su se tu našli, a kako je već ranije predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios saopštio, nisu pronađeni opasni materijali.

Kako piše "Protothema", na mesto nesreće došli su specijalci kao bi istražili i označili rakete. Operacija je započeta nakon "zelenog svetla" stručnjaka koji se bave nuklearnom, bilološkom i hemijskom odbranom.

Prema rečima zvaničnika pirotehničari su počeli da uklanjaju i neutrališu projektile koji su se tu našli, a kako je već ranije predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios saopštio, nisu pronađeni opasni materijali. 

Nakon uviđaja i obeležavanja projektila, uslediće proces prikupljanja i uklanjanja svega što se procenjuje da je na bilo koji način rizično, a to zavisi od pirotehničara, piše Protothema. Artofios je naveo da će pripadnici vojske i 30 vatrogasaca formirati bezbedne prolaze za transport i dekontaminaciju tela.

Gradonačelnik opštine Pangea Filipos Anastasijadis rekao je ranije da bela supstanca nepoznatog porekla, koja je otkrivena u zoni pada letelice, nije radioaktivan ili biološki materijal opasan po zdravlje ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa