Evropa

Novi detalji o avionu koji se srušio u Grčkoj: Specijalci na mestu nesreće, oglasio se i Kijev, Atina traži objašnjenje?

Komentari
Novi detalji o avionu koji se srušio u Grčkoj: Specijalci na mestu nesreće, oglasio se i Kijev, Atina traži objašnjenje?
Kavala - Copyright Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Komercijalni avion sa ukrajinskom posadom An-12B, koji se srušio u Grčkoj 16. jula, pripadao je privatnoj kompaniji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ukrajine. U saopštenju je navedeno da je, prema informacijama ministra odbrane Srbije, letelica prevozila proizvode odbrambene industrije Srbije do krajnjeg kupca - Ministarstva odbrane Narodne Republike Bangladeš, prenosi Ukrinform.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izrazilo je saučešće porodicama poginulih članova posade i navelo da će detaljno razmotriti incident i izvestiti o značajnim detaljima ako budu ustanovljeni.

Ukrajinska aviokompanija Meridijan potvrdila je da se njen avion An-12 srušio u Grčkoj. Svih osam poginulih članova posade bili su državljani Ukrajine.

U međuvremenu mediji u Grčkoj pišu da će ta zemlja zatražiti od Srbije objašnjenje koje se odnosi na opasan teret koji je bio u avionu. Kako piše Protothema pozivajući se na diplomatske izvore, ambasador grčke u Beogradu če istaći da je bilo potrebno obavestiti gršku stranu o prirodi tereta koji se prevozio u avionu koji se srušio. 

Traga se za uzrocima nesreće

Avion je krenuo iz Niša, a srušio se u subotu uveče kod grada Kavala u Grčkoj. U pitanju je avion privatne ukrajinske kompanije Meiridijan, a prevozio je 11,5 tona robe srpske namenske industrije privatne firme "Valir". 

Da su svi članovi posade bili su državljani Ukrajine potvrdio je i portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je preliminarni uzrok nesreće u kojoj su poginuli svi članovi posade kvar jednog od motora. 

Takođe, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je kazao da u avionu nije bilo državljana Srbije. U avionu su se nalazile osvetljavajuće minobacačke mine, kao i školske mine, kazao je Stefanović. Krajnji kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je namenjeno upravo obuci vojske te države, kazao je on.

Prema potvrdama srpskih vlasti, i avion koji je prevozio oružje, kao i firma koja se bavi proizvodnom oružja, posluju prema svim dozvolama.

Prema planu leta koji je dostavljen nadležnim organima Srbije, avion je trebalo da ima let do Bangladeša sa stanicama u Jordanu i Saudijskoj Arabiji, a od gubitka aviona sa radara, a kasnije i njegovog pronalaska, nadležni traže odgovore o uzrocima nesreće. 

Avion se izgubio sa radara

Takođe, nije poznato do kraja ni šta se sve dešavalo od trenutka kada je avion ušao u vazdušni prostor Grčke, pa do momenta kada je naglo prestala komunikacija posade sa kontrolnim tornjem u Kavali i njegovog nestanka sa radara. Sve ovo trajalo je ukupno 38 minuta, piše sajt Protothema, a prema rečima komandanta bataljona za uklanjanje mina, pronađen je i predmet za koji se veruje da je crna kutija.

Avion je ušao u vazdušni prostor Grčke po lokalnom vremenu u 22.09, a u 22.37 je obavestio Centar za kontrolu područja Atina-Makedonija da zbog problema koji su nastali iz operativnih razloga neće nastaviti ka konačnom odredištu i da će se vratiti na polazni aerodrom. On je u potom u 22.42 leteći istočno od Halkidikija obavestio kontrolore letenja da na prilazu Solunu ima problem sa motorom broj četiri navodeći da je vatra u motoru. 

Nadležni su odmah proglasili vanredno stanje aktiviranjem određenih procedura. U 22.45 letelica je komunicirala sa kontrolnim tornjem u Kavali i obavestila ih da ide ka njima zbog prinudnog sletenja. Odmah je data dozvola za sletanje na aerodromu Hrisupolis u Kavali. Međutim, od 22.47 avion se gubi sa radara vazdušnog saobraćaja. 

Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

 

Služba civilnog vazduhoplovstva je, kako se navodi u saopštenju, o opasnosti obavestila Nacionalni koordinacioni tim za potragu i spasvanje, a potom i o gubitnku komunikacije i odmah je krenuo proes lociranja, potrage i spasavanja.

Prema rečima zvaničnika pirotehničari su počeli da uklanjaju i neutrališu projektile koji su se tu našli, a kako je već ranije predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios saopštio, nisu pronađeni opasni materijali. Takođe, na mesto nesreće došli su specijalci kao bi istražili i označili rakete. Operacija je započeta nakon "zelenog svetla" stručnjaka koji se bave nuklearnom, bilološkom i hemijskom odbranom

Komentari (0)

Evropa