Evropa

Lavrov: U nuklearnom ratu ne može da postoji pobednik

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

14:16

Lavrov: U nuklearnom ratu ne može da postoji pobednik
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da u nuklearnom ratu nikada ne može postojati pobednik i Moskva zastupa stav da takav rat nikada ne može da bude pokrenut.

Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti i RT poručio da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija naoružavanjem Ukrajine žele da sukobe Rusiju s Evropom.

"Naše američke kolege, britanske kolege, to je anglosaksonska stvar, uz aktivnu podršku Nemaca i Poljaka, kao i baltičkih naroda, veoma žele da od ovog rata naprave pravi rat i da sukobe Rusiju s evropskim zemljama. Amerikancima to ide u korist, jer oni sede tamo iza zaliva i okeana, oni su daleko", rekao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Kako je rekao šef ruske diplomatije, Ukrajinu pumpaju oružjem i na taj način sprečavaju da napravi bilo kakav konstruktivan potez.

"To što ih bukvalno sprečavaju da naprave bilo kakav konstruktivan korak, što ih bukvalno pumpaju oružjem i primoravaju ih da ga koriste uz sve više i više rizika, to što tamo sede strani instruktori i stručnjaci koji upravljaju tim sistemima himars, to više praktično nije tajna", poručio je Lavrov.

Prema oceni ruskog ministra, Ukrajini neće biti dozvoljeno da pregovara s Rusijom sve dok SAD ne odluče da prepuste Kijev samom sebi.

"Nemam nikakve sumnje da Ukrajincima neće dozvoliti da pregovaraju dok Amerikanci ne odluče: ''napravili smo dovoljno skandala i posejali dovoljno haosa, sada možemo da ih pustimo da se bave sobom, a mi ćemo gledati kako će se izvlačiti iz toga", ocenio je Lavrov.

"Geopolitički ciljevi nisu samo u Donbasu"

Lavrov je rekao da zbog isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini, geopolitički ciljevi "specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini" više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju i druge teritorije.

Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti i RT upozorio da će Rusija dalje povećavati broj ciljeva, ako Zapad nastavi da isporučuje Kijevu oružje dugog dometa.

"Što se tiče specijalne vojne operacije i geografskih koordinata, predsednik je vrlo jasno rekao, kako ste ga citirali - denacifikacija, demilitarizacija u smislu da nema pretnji po našu bezbednost, vojne pretnje sa teritorije Ukrajine, taj zadatak ostaje. Kada je bio sastanak pregovarača u Istanbulu, postojala je jedna geografija i naša spremnost da prihvatimo ukrajinski predlog bila je zasnovana na toj geografiji, na geografiji s kraja marta 2022. godine", poručio je Lavrov.

Kako je pojasnio šef ruske diplomatije, sada je geografija drugačija, te je daleko od toga da su to samo DNR i LNR, to je i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija, a taj proces se nastavlja dosledno i uporno.

Ukazao je na to da će se, pošto Zapad iz, kako je rekao, nemoćne zlobe, ili u želji da maksimalno pogorša situaciju, pumpa Ukrajinu sve dalekometnijim naoružanjem, kakvi su sistemi "himars", geopolitički zadaci specijalne operacije udaljiti od sadašnje linije.

"Zato ne možemo da dozvolimo da deo Ukrajine koji će Zelenski kontrolisati ili ko god da ga zameni ima oružje koje će predstavljati direktnu pretnju našoj teritoriji i teritoriji onih republika koje su proglasile nezavisnost, onih koji žele svoju budućnost samostalno da odrede", zaključio je Lavrov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa