Evropa

RAT U UKRAJINI EU usaglasila sedmi paket sankcija Moskvi, Rusija proširila ciljeve u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2022

-

08:13

RAT U UKRAJINI EU usaglasila sedmi paket sankcija Moskvi, Rusija proširila ciljeve u Ukrajini
RAT U UKRAJINI EU usaglasila sedmi paket sankcija Moskvi, Rusija proširila ciljeve u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Nina Lyashonok, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 147. dan rata u Ukrajini. Savet Evropske unije dogovorio je novi paket sankcija protiv Rusije, a prema nekim izveštajima na spisku će se naći i Sberbanka, kao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin. Kijev je saopštio da ruske snage nastavljaju granatiranje gradova širom Ukrajine, dok ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev ponavlja kako će "mir doći pod uslovima Rusije".

Ključni događaji

  • Sastali se Putin, Erdogan i Raimi
  • Guverner Donjecke oblasti: Granatiran centar Kramatorska
  • Savet EU odredio pola milijarde evra za naoružanje Ukrajine
  • Ukrajina postala pridružena članica IEA
  • Putin: Nisu svi problemi sa izvozom ukrajinskog žita rešeni, ali postoji napredak
  • Mađarska je dala preliminarnu saglasnost za tranzit oružja u Ukrajinu preko njene teritorije
  • Broj žrtava kao rezultat raketnog napada na Vinicu porastao je na 25 ljudi
  • EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.20 Prajs: Vojni fokus Rusije proširen izvan Donbasa

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da je Bajdenova administracija upozoravala na prošireni vojni fokus Rusije u Ukrajini na aneksiju delova zemlje izvan istočnog regiona Donbasa.

"Ovaj rat nije ništa drugo do rat za teritorije", rekao je Prajs na današnjem brifingu reagujući na komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, preneo je Rojters.

20.44 Zemlje kreditori suspenduju obaveze Kijeva da servisira dug

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je danas odluku grupe šest zemalja kreditora, uključujući Sjedinjene Države, da se suspenduju ukrajinske obaveze u servisiranju duga i pozvala druge zvanične i privatne kreditore da se pridruže ovim naporima. Grupa poverilaca koja najavljuje takvu svoju nameru uključuje Kanadu, Francusku, Nemačku, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, prenosi Rojters.

19.56 Ukrajina zatražila zamrzavanje oplate 23 milijardi dolara duga 

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svetske investicione kompanije, da zamrznu otplatu njenog duga na dve godine kako bi mogla da usmeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa. Opširnije u odvojenoj vesti.

18.30 Olena Zelenska u Kongresu SAD: Tražim ono što nikada nisam htela - oružje

Supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, zatražila je od Sjedinjenih Država da pošalju sisteme protivvazdušne odbrane u njenu zemlju u obraćanju poslanicima u Kongresu SAD u Vašingtonu.

"Rat, nažalost, nije završen, teror se nastavlja i apelujem na sve vas, u ime onih koji su poginuli, u ime onih koji su izgubili ruke i noge, u ime onih koji su još živi i zdravi, i oni koji čekaju da im se porodice vrate sa fronta. Tražim nešto što nikada ne bih htela da tražim, tražim oružje. Oružje koje se ne bi koristilo za vođenje rata na tuđoj zemlji, već za zaštitu nečijeg doma i prava da se živi u tom domu probudi. Tražim sisteme protivvazdušne odbrane", rekla je Zelenska, a prenosi CNN.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

17.14 Lokalni guverner: Jedna žrtva ukrajinskog granatiranja Belgorodske oblasti u Rusiji

Jedna osoba poginula je danas u granatiranju ruske Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane granice, saopštio je lokalni guverner Vjačeskav Gladkov. On je na svom Telegram kanalu naveo da su gađana mesta Žuravljovka i Nehotjevka.

17.12 EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije

Ambasadori zemlja članica EU su na sastanku u Briselu finalizovali i dali ”zeleno svetlo” za novi paket sankcija protiv Rusije koji se, na prvom mestu, odnosi na mere za održavanje i jačanje efikasnosti šest do sada uvedenih paketa sankcija. Nove mere podrazumevaju i restrikcije na izvoz zlata iz Rusije, a više fizičkih i pravnih lica dodaju se na postojeću listu onih kojima se zamrzava imovina i ograničava kretanja u EU. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.40 Predsednik Litvanije: Treba još pooštriti sankcije Rusiji

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je danas da, dok Rusija nastavlja svoj rat u Ukrajini, svetska zajednica treba da dodatno pooštri sankcije i odseče Rusiju od globalnih lanaca snabdevanja i odvoji je od tehnološkog napretka. Lider Litvanije je naglasio da je neophodna saradnja sa trećim zemljama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija.

15.48 Ukrajinske snage gađale nuklearku u Zaporožju?

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti. Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi RIA Novosti.

Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su, prema preliminarnim informacijama, "bespilotne letelice su bile opremljene bojevim glavama". Reaktorski deo nuklearke nije oštećen.

Ukrajinske snage su i ranije izvodile napade na ovaj objekat, a u poslednjem u ponedeljak povređeno je 11 zaposlenih, od kojih je četvoro u teškom stanju.

15.16 Ostin:SAD šalju četiri dodatna HIMARS-a u Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da će Sjedinjene Američke Države poslati četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu.

"Nastavićemo da pronalazimo inovativne načine da održimo našu dugoročnu podršku hrabrim muškarcima i ženama iz ukrajinskih oružanih snaga", poručio je Ostin na početku virtuelnog sastanka sa saveznicima o Ukrajini, preneo je Rojters.

Dodao je da će prilagoditi njihovu pomoć kako bi osigurali da Ukrajina ima tehnologiju i municiju da se brani.

profimedia

 

14.42 Konašenkov: Ruski borbeni avioni oborili ukrajinski MiG-29 i Su-25

Ruski borbeni avioni oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti i jurišni avion Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Kako je rekao, u protekla 24 sata ruske borbene avijacije, raketne i artiljerijske trupe pogodile su 17 ukrajinskih vojnih objekata. Takođe, kako je dodao Konašenkov, u napadima je uništeno osam skladišta raketnog/artiljerijskog oružja i municije u blizini naselja Paraskovijevka, Konstantinovka i Artjomovsk u DNR, Novovorontsovka u Hersonskoj oblasti i Ternovatoje u Zaporoškoj oblasti.

13.20 Lavrov: Geopolitički ciljevi Rusije više nisu fokusirani samo na Donbas

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da zbog isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini, geopolitički ciljevi "specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini" više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju i druge teritorije. Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti i RT upozorio da će Rusija dalje povećavati broj ciljeva, ako Zapad nastavi da isporučuje Kijevu oružje dugog dometa. Kako je pojasnio šef ruske diplomatije, sada je geografija drugačija, te je daleko od toga da su to samo DNR i LNR, već i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija, a taj proces se nastavlja dosledno i uporno.

Tanjug/AP

 

12.05 Zaharova: Političari EU uzrok krize da traže u svom dvorištu

Evropski političari treba da traže uzroke domaćih kriza u svojim greškama i neprofesionalizmu, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru povodom izjava italijanskog ministra spoljnih poslova Luiđija Di Maja, prenosi TAS S.
U telefonskom intervjuu za američke medije u petak, Di Majo je rekao da oni u Italiji koji žele raspad vlade premijera Marija Dragija rade u interesu Rusije.

10.05 Šojgu: Uništite ukrajinske dronove u pograničnim oblastima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju vojske i naredio uništavanje ukrajinskih dronova iznad pograničnih oblasti Rusije, prenosi TAS S. On je naređenje izdao tokom inspekcijskog obilaska grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije, koja učestvuje u ratnim dejstvima u Ukrajini. Šojgu je, nakon što je saslušao izveštaj zapovednika vojne grupe, zatražio da se podigne operativnost kada je reč o uništavanju dronova, kako bi se odlučno sprečavali napadi na ruske gradove u oblasti na granici sa Ukrajinom, navodi TAS S.

Associated Press • Euronews Serbia

09.56 SANA: Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom

Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, izvestila je danas novinska agencija SANA, pozivajući se na diplomatu u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako navodi SANA, odluka sirijskih vlasti je odgovor na odluku Kijeva o prekidu diplomatskih odnosa. Kako je naglasio, oni nisu bili u mogućnosti da obavljaju diplomatsku službu, a sirijska ambasada bila je prinuđena da obustavi svoje aktivnosti zbog neprijateljskih stavova ukrajinskih vlasti.

09.24 Ukrajinske trupe granatirale Antonovski most na Dnjepru

Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika proruske vojno-civilne administracije u regionu Kiril Stremousov. On je dodao da proruske vlasti još nemaju informacije o mogućim žrtvama granatiranja. Antonovski most preko Dnjepra ukupne dužine 1.366 metara pušten je u rad 1985. godine, navodi agencija RIA Novosti.

08.56 Zelenski: Osnovana Komisija za kontrolu stranog oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je formirana specijalna komisija za kontrolu upotrebe oružja koje je isporučeno Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga. "Naši partneri su u potpunosti informisano kako koristimo dobijeno oružje. Ali da bismo stali na put manipulacijama ruskih propagandista i onih koji im pomažu u Ukrajini ili negde druge, formiran je dodatni odbor za kontrolu", rekao je Zelenski, prenosi Gardijan. Komisija je osnovana pri Vrhovnoj Radi i u njenom sastavu biće predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

08.30 Britanija: Most preko Dnjepra ključan za ishod borbi

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da postiže minimalni napredak, dok ukrajinske snage drže svoje linije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba. U izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar, koje napadaju ukrajinske snage, verovatno još upotrebljiv.

Britanski obaveštajci su saopštili u izveštaju da je to "jedan od samo dva putna prelaza preko Dnjepra, preko kojih Rusija može da snabdeva ili povlači svoje snage", na teritoriji koju je zauzela zapadno od reke, prenosi Rojters. Kontrola prelaza preko Dnjepra će verovatno postati ključni faktor u ishodu borbi u regionu, saopštilo je britansko ministarstvo.

Euronews Srbija

08.08 SAD: Rusija planira aneksiju ukrajinskih teritorija

Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije koristeći scenario kakav je upotrebila na Krimu, tvrde Sjedinjene Američke Države pozivajući se na obaveštajne izvore. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Kirbi je najavio i brz odgovor SAD i saveznika u slučaju aneksija ukrajinskih oblasti Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk, prenosi BBC. Prema njegovim rečima, Rusija pokušava i da preuzme kontrolu nad predajnicima.

07.30 Putin: Ukrajina nema želju da se drži dogovora iz marta

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu. Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je kazao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nude da posreduju u pregovorima Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

07.02 Guverner Nikolajeva nudi novac za informacije o špijunima

Guverner Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine koja je stalno bombardovana, predložio je danas nagradu od 100 dolara za one koji će pomoći da se identifikuju saradnici sa Rusima. Guverner Vitalij Kim pozvao je građane da daju informacije o "onima koji otkrivaju okupatorima mesta razmeštanja ukrajinskih vojnika" ili pomažu Rusima da lociraju potencijalne mete za bombardovanje.

Euronews Srbija

6.55 Venediktova: U mojoj službi nije bio kolaboracionista

Bivši državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova koju je razrešio predsednik Volodimir Zelenski kaže da prinvata smenu, ali ističe da u njenoj službi nije bilo kolaboracionista. "Ovde u mojoj kancelariji ne možemo imati kolaboracionista. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moja kancelarija nije okupirana teritorija", rekla je Venediktova za CNN.

profimedia

 

6.50 Zamenik ukrajinskog ministra odbrane: Spremamo se da povratimo Krim

Ukrajina se priprema da uništi rusku Crnomorsku flotu oružjem koje je dobila od zapadnih zemalja i povrati Krim, rekao je danas zamenik ukrajinskog ministra odbrane Volodimir Havrilov. On je dodao da ukrajinska vojska jača sopstvene mornaričke antiraketne kapacitete i da čeka oružje dugog dometa od drugih zemalja pre nego što pokrene napad. "Moraće da plate za svoju agresiju", rekao je on tokom posete Britaniji gde je prisustvovao obuci ukrajinskih vojnika u toj zemlji.

6.25 EU potpisala memorandum o tranši od milijardu evra za Ukrajinu

EU potpisala memorandum o tranši od milijardu evra za Ukrajinu. Pomoć EU Ukrajini dogovorena je na samitu u junu. Ovo je prva tranša makrofinansijske pomoći, u ukupnom iznosu od 9 milijardi evra, koju je Evropski savet odobrio na kraju samita 24. juna.

6.00 Putin: Ima napretka u pregovorima o izvozu ukrajinskog žita

Svi problemi sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka još nisu rešeni, ali je dobro što postoji napredak u pregovorima, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom u Teheranu. Putin je zahvalio Erdoganu na naporima da posreduje u pregovorima o rešavanju probelema sa izvozom žitarica preko Crnog mora, preneo je Tas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa