Evropa

Finale trke za mesto lidera torijevaca i funkciju premijera Velike Britanije: Izbor između čelične lejdi i milionera

Komentari

Autor: BBC

20/07/2022

-

23:04

Finale trke za mesto lidera torijevaca i funkciju premijera Velike Britanije: Izbor između čelične lejdi i milionera
profimedia/Jonathan Hordle/ITV - Copyright profimedia/Jonathan Hordle/ITV

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak i aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras ostali su poslednji kandidati u trci za mesto šefa konzervativaca, a samim tim i funkciju britanskog premijera koji će na oba položaja naslediti Borisa Džonsona.

Poslednja koja je mogla da spreči postojeće finale bila je bivša sekretarka odbrane  Peni Mordaunt, ali je sa 105 glasova eliminisana na poslednjem glasanju za vođstvo Torijevaca upravo od Liz Tras koja je dobila osam glasova više

Favorit u trci, Riši Sunak, i u ovom krugu glasanja bio je ubedljiv sa 137 osvojenih glasova i za sada je najozbiljniji kandidat za novog lidera Konzervativne stranke. Iako je Sunak favorit u poslednjem krugu glasanja agencija YouGov je anketirala 750 članova stranke koji su rekli da bi u duelu Sunak - Tras ministarka spoljnih poslova dobila 54, a bivši ministar finansija 35 odsto glasova, uz 11 odsto neopredeljenih.

Pobednik će biti odlučen glasanjem članova Konzervativne stranke takozvanim "letnjim glasanjem", a konačna odluka pašće 5. septembra kada će biti objavljeni i konačni rezultati

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Riši Sunak rođen je u Sautemptonu 1980. godine, a njegovi roditelji, oboje poreklom iz Indije, u Ujedinjeno Kraljevstvo došli su iz Istočne Afrike. U fokusu njegove kampanje je ekonomija, a bio je na ministar zadužen za fiskalnu i monetarnu politiku zemlje tokom pandemije koronavirusa.

Njegova supruga bila je u centru kontroverzi kada je otkriveno da je i sama imala problema sa plaćanjem poreza. Sam sunak zajedno sa suprugom je na 222. mestu najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji  a procenjuje se da zajedno poseduju oko 730 miliona funti.

Portparol Izbornog štaba Rišija Sunaka rekao je da je njegovih 137 glasova "snažan rezulatat koji pokazuje šta poslanici misle". U obraćanju novinarima, Sunak je istakao kako je "počastvovan" što je jedan od dva finalna kandidata, i rekao je da je "u najboljoj situaciji da pobedi Kira Starmera na sledećim izborima".

Sunak je, inače, bio deo vlade Borisa Džonsona sve dok nedavno nije dao ostavku, a on i Tras redovno su imali nesuglasice u vezi sa ekonomskom politikom tokom ove kampanje.

Tras je, naime, obećala kako će ukinuti poreze u ukupnoj vrednosti od 38 milijardi funti ukoliko postane premijerka Velike Britanije, što uključuje i iznos koji se plaća za nacionalno osiguranje, a koji je u aprilu povećao upravo Sunak.

Sa druge strane, Sunak je ovakve tvrdnje Tras odbacivao kao "gluposti", rekavši da je povećanje poreza neophodno kako bi se finansije zemlje oporavile nakon krize izazvane koronavirusom. Rekao je kako bi on takođe hteo da "olakša teret koji porezi nameću", ali da to može tek kada inflacija, koja je najviša u poslednjih 40 godina, bude stavljena pod kontrolu.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Liz Tras, tek druga žena na funkciji ministarke spoljnih poslova u Velikoj Britaniji, rođena je u Oksfordu 1975. godine. Ističe posebnu zanimljivost - kao mala igrala je u jednoj školskoj predstavi Margaret Tačer, a sada je u prilici da zaista i postane premijerka Britanije.

Pokrenula je svoju kandidaturu obećavajući hitno smanjenje poreza i poništavanje povećanja nacionalnog osiguranja čime je obezbedila podršku Džonsonovih lojalista. U kabinetu je čvrsto branila svoje stavove, uključujući pregovore o trgovinskim sporazumima nakon Bregzita kao sekretar za međunarodnu trgovinu, prvi izabran 2010. 

Smatra se da je ona favoorit među članovima Konzervativne partije, a britanski Gardijan ocenjuje da je ona uspešno sebe predstavila kao "prvaka Bregzita", iako je zapravo glasala za ostanak zemlje u EU, kao i da je to potencijalno stvar koju bi Sunak mogao da iskoristi kao jednu od tema u budućoj debati.

U izjavi nakon što je odlučeno da će ona biti jedan od dva finalna kandidata za poziciju novog premijera Velike Britanije, Tras se zahvalila poslanicima i rekla da će "sa svojom strankom sada razgovarati o hrabrom novom ekonomskom planu" uz pomoć kog bi mogla da "ojača ekonomiju i oslobodi potencijal svih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva".

Komentari (0)

Evropa