Evropa

Moravjecki: Mi ćemo se nositi sa posledicama rata u Ukrajini, kao i sa inflacijom

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

19:19

Moravjecki: Mi ćemo se nositi sa posledicama rata u Ukrajini, kao i sa inflacijom
Mateuš Moravjecki - Copyright AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

U vreme rastućeg nezadovoljstva zbog visoke inflacije i nestašice uglja za grejanje, poljski premijer Mateuš Moravjecki danas je pokušao da uveri javnost da je u toku prikupljanje neophodnih zaliha prirodnog gasa i uglja, javlja AP.

Premijer Moravjecki pripisao je probleme petomesečnom ratu u Ukrajini, rekavši da će glavna vladajuća stranka u zemlji, Pravo i pravda, "učiniti sve da prilagodi energetsku strategiju vremenima rata".

"Mi ćemo se nositi sa posledicama rata u Ukrajini, kao i sa inflacijom“, ocenio je Moravjecki govoreći u parlamentu.

Ovo pitanje je od ključnog značaja za desničarsku vladajuću koaliciju koju predvodi Pravo i pravda, a kako raste nezadovoljstvo javnosti, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi mogla da izgubi parlamentarnu većinu na izborima sledeće godine, navodi AP.

Američka agencija istIče da je stopa inflacije u Poljskoj dostigla 15 odsto u junu, što je najviše u poslednjih 25 godina, dok su u nebo skočile cene gasa, a posebno uglja, koja je utrostručena poslednjih meseci jer je uvoz smanjen zbog sankcija Rusiji.

Zato je poljska Vlada uvela niže, regulisane cene za domaćinstva i nedavno naložila nekim državnim energetskim kompanijama da hitno kupe ugalj za pojedinačne korisnike, jer većina uglja koji Poljska proizvodi ide za potrebe industrije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa