Evropa

Dramatična noć u Grčkoj: Požari na više lokacija, najviše stradali Lezbos i Dadija (FOTO)

Komentari

Autor: Protothema, Kathimerini

24/07/2022

-

10:10

Dramatična noć u Grčkoj: Požari na više lokacija, najviše stradali Lezbos i Dadija (FOTO)
Dramatična noć u Grčkoj: Požari na više lokacija, najviše stradali Lezbos i Dadija (FOTO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Subota noć bila je teška za kopnene snage Vatrogasne jedinice koje se bore da obuzdaju aktivno izbijanje požara u Nacionalnom parku "Dadija Evru" na severoistoku zemlje, kao i na ostrvu Lezbos.

U Dadiji se vatra proširila na pet frontova i to u šumi koja je poslednje utočište divljih životinja i istovremeno domaćin poslednje kolonije crnih supova u jugoistočnoj Evropi. Prema poslednjim informacijama, u požaru je već izgorela Opservatorija i hranilice retkih predatora.

Vatra trenutno ide ka samom naselju zbog čega je sazvan hitan sastanak Koordinacionog tela Civilne zaštite, da se razmotri i ponovo isplanira novi pristup suzbijanju požara.

Delegacija predvođena ministrom za klimatske krize i civilnu zhaštitu Hristosom Stilijanidisom, posetiće ovo područje u nedelju ujutru.

S druge strane, situacija na Lezbosu je od jutros bolja. Vatrogaci su uspeli da ograniče veliki požarni front u Vateri. Drugi front se pomerio sa rejona Vrisasa gde su otvorene vatrene zone kako bi se sprečilo da vatra prođe kroz naselje Vasiliki. Konačno, treći veliki front na ostrvu kreće se kroz gusto šumovitu i nepristupačnu oblast ka naselju Stavros, ali ne ugrožavajući ga.

Juče su vlasti pozvale na evakuaciju odmarališta Vatera na južnoj strani ostrva nakon što se vatra približila odmaralištu, a plamen zahvatio jednu kuću, prenosi AP. Osim toga, i jedan vatrogasac je povređen, a oštećen je i bar na plaži i zapaljeni su suncobrani.

Grčke vlasti napominju da je broj požara koji su izbili u poslednja 24 sata dostigao 53, dok je od opasnost od novih žarišta velika i danas budući da će temperatura dostizati 40 stepeni.

U Grčkoj su aktivna još dva velika požara, od kojih je jedan u planinskoj oblasti Zapadne Makedonije, a drugi na jugoistoku Peloponeza.

Komentari (0)

Evropa