Evropa

Fon der Lajen pozdravila odluku o smanjenju potrošnje gasa: EU solidarna pred Putinovom energetskom ucenom

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2022

-

13:17

Fon der Lajen pozdravila odluku o smanjenju potrošnje gasa: EU solidarna pred Putinovom energetskom ucenom
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmannn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komiske Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Saveta EU kojom se prihvata predlog o samnjenju potrošnje gasa u Evropi i priprema za nastupajuću zimu.

”U pitanju je odlučan korak u suočavanju sa potpunim prekidom snabdevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću kao Unija”, poručila je Lajen.

U pisanom saopštenju, predsednica Evropske komisje podseća da je Savet EU postigao političcki dogovor u rekordnom roku, a na osnovu predloga Komisije „Uštedite gas za sigurnu zimu“ koji je podnet prošle nedelje, a koji predviđa ”uredno i koordinisano” smanjenje potrošnje gasa širom EU.

"Kolektivna posvećenost smanjenju za 15 odsto je veoma značajna i pomoći će da popunimo skladište uoči zime", navodi Lajen.

Ona dodaje da se usvojenim predlogom, koji predviđa mogućnost da se proglasi ”stanje uzbune EU” koje pokreće obavezno smanjenje potrošnje gasa u državama članicama, daje snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da osigura sigurnost snabdevanja i zaštite potrošača, bilo da su to domaćinstva ili industrija.

”EU je obezbedila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost između država članica suočenih sa Putinovom energetskom ucenom. Najava Gasproma da dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdevača energentima”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Savet EU usvojio je danas dogovor da od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine članice smanje potrošnju gasa za 15 odsto u poređenju sa prosečnim potrošnjama u poslednjih pet godina, a same mogu odlučiti na koji način će to da urade.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sara

26.07.2022 15:17

Kako vas nije sramota da koristite reč ucena, uveli ste sankcije pa šta gospodo očekujete.

Evropa