Evropa

Ukrajina obeležava Dan državnosti, Zelenski: Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

28/07/2022

-

09:59

Ukrajina obeležava Dan državnosti, Zelenski: Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje
Ukrajina obeležava Dan državnosti, Zelenski: Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina danas prvi put proslavlja 28. jul, Dan državnosti, a u obraćanju naciji predsednik Volodimir Zelenski je poručio da će Ukrajina ostati nezavisna, slobodna i nedeljiva država.

Na tridesetogodišnjicu nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta prošle godine, Zelenski je najavio osnivanje novog praznika, Dana ukrajinske državnosti, a Vrhovna Rada je 31. maja ove godine ustanovila da će se on obeležavati 28. jula, navodi ukrajinski portal "Pravda".

U čast praznika, Ministarstvo kulture i informativne politike predstavilo je vizuelne simbole, čija je osnova trozubac, u cilju evociranja osećaja jedinstva nacije.

"Cilj kampanje je uništavanje mita da je Ukrajina mlada država, jer naš grb potiče od znaka predaka Rurikoviča, tačnije iz znaka Volodimira Velikog, i to je direktan dokaz naše hiljadugodišnjeg identiteta", prenosi Pravda objašnjenje autora simbola.

Zelenski je čestitao nacionalni praznik specijalnom video porukom.

"Nemirno jutro, opet raketni teror. Nećemo odustati. Hajde da ne odustajemo. Ne treba da nas zastrašuju. Ukrajina je nezavisna, slobodna, nedeljiva država i uvek će biti tako. Nisu svi gatare kao rosa na suncu, ali mi smo iz kozačke porodice i sudbina će nam se definitivno nasmešiti", poručio je Zelenski.

U još jednom video obraćanju, Zelenski je rekao da će se Ukrajina boriti za državnost do poslednjeg daha, poslednjeg patrona, poslednjeg vojnika, ali ne svog, već neprijateljskog.

"Živećemo da se borimo i borićemo se da bismo živeli. Nećemo odustati dok i poslednjeg okupatora ne isteramo iz naše kuće. Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje", zaključio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i Rusija se bore za različite stvari, tako da će i kraj sukoba za svakog biti drugačiji.

"Na ruskom, to je neuspeh specijalne operacije. Na ukrajinskom - pobeda u ratu”, dodao je Zelenski.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa