Evropa

Medvedev: Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje situaciju u baltičkom regionu

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

20:35

Medvedev: Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje situaciju u baltičkom regionu
Medvedev: Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje situaciju u baltičkom regionu - Copyright Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Jasno je da odluka o ulasku Finske i Švedske u NATO ne jača bezbednost regiona, već naprotiv, komplikuje bezbednosnu situaciju za sve. Što se tiče same odluke, razumemo kako je ta odluka doneta, kakvu je histeriju uključivala, kako je na način razmišljanja ove dve zemlje izvršen uticaj preko okeana i iz Brisela“, izjavio je Medvedev novinarima posle sastanka posvećenog bezbednosti severozapadne granice Rusije, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima granica Republike Karelije (sastavnog dela Ruske Federacije) sa Finskom sada je granica Rusije sa NATO-om, što dovodi do niza negativnih posledica, navodi ruska agencija.

Medvedev je dodao da će Rusija moći da zaštiti svoje interese i obezbedi sopstvenu bezbednost, ako dve nordijske zemlje budu primljene u NATO.

„Reakcija Rusije na sve ove događaje biće onoliko jaka koliko je potrebno; siguran sam da ćemo moći da zaštitimo interese svoje zemlje i da svim sredstvima obezbedimo njenu bezbednost i bezbednost naših građana“, istakao je on, prenosi TASS.

Medvedev je rekao da je danas posetio kontrolni punkt na rusko-finskoj granici i u vezi sa tom posetom izjavio da značajno manje ljudi i dobara prelazi granicu, ali da je siguran da će se pre ili kasnije ponovo uspostaviti nekadašnji obim trgovine, jer, kako je naveo, ekonomija pobeđuje sve vrste političkih spekulacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa