Evropa

RAT U UKRAJINI Kijevu od SAD još četiri raketna sistema HIMARS, isplovio prvi brod sa žitaricama iz Odese

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2022

-

07:41

RAT U UKRAJINI Kijevu od SAD još četiri raketna sistema HIMARS, isplovio prvi brod sa žitaricama iz Odese
RAT U UKRAJINI Kijevu od SAD još četiri raketna sistema HIMARS, isplovio prvi brod sa žitaricama iz Odese - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 159. dan, a ukrajinski zvaničnici izvestili su prethodnog dana o novim granatiranjima. Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Sjenkovič objavio je na Telegramu da su ruske snage granatirale taj grad, a ukrajinska vlada odlučila je da sprovede obaveznu evakuaciju stanovništva iz istočne Donjecke oblasti. Istraživanje Univerziteta Jejl pokazalo je da je ruska ekonomija je "katastrofalno oštećena" zapadnim sankcijama i masovnim egzodusom međunarodnih kompanija.

Ključni događaji

  • Vlada Ukrajine najavila obaveznu evakuaciju stanovnika delova Donjecke oblasti koje su pod kontrolom te zemlje.
  • Stanovnici ukrajinskog regiona Harkov će početi da dobijaju ruske pasoše u avgustu, izjavio je zamenik predsednika Državne Dume
  • Zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov smatra da bi rusku operaciju u Ukrajini trebalo proširiti.
  • Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama krenuo iz Odese
  • Ukrajinski izvori javljaju o povređenima u granatiranju Mikolajiva
  • Kijevu od SAD još četiri raketna sistema HIMARS

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

23.25 Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti“, optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku, preneo je Rojters.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani", rekao je on.

Akcije Rusije prevazišle su korišćenje "ljudskog štita", rekao je Blinken, nazvavši to "nuklearnim štitom".

Rusija je 20. jula optužila Ukrajinu da je ispalila dva drona na Zaporožje, koja je i najveća nuklearna elektrana u Evropi, ali je navela da je reaktor neoštećen.

Tanjug/AP

 

22.08 Ambasador Rusije u Švedskoj pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova 

Ambasador Rusije u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Švedske. "Možemo da potvrdimo da je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ambasadora na razgovor, ali ne možemo da komentarišemo detalje razgovora'', izjavio je izvor iz Ambasade za TASS.

Dnevnik "Dagens Niheter" preneo je ranije da su parlamentarne stranke zahtevale da se ambasador pozove na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa komentarom o smrti 28-godišnjeg švedskog državljanina koji je učestvovao u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih trupa. Opširnije u posebnom tekstu

21.02 Pentagon šalje Ukrajin novi paket pomoći vredan 500 miliona dolara

Pentagon je danas saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara. Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters.

Da bi ispunile svoje evoluirajuće zahteve na bojnom polju, SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbedile ključne sposobnosti, navodi Pentagon u saopštenju.

20.54 Ambasada Rusije: Neosnovani zahtevi Ukrajine o imovini SSSR

Navodi Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine S S SR-a u inostranstvu su neosnovani sa stanovišta međunarodnog prava, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji.

Važno je istaći da takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodeljivanje najmanje trećine imovine S S SR-a Kijevu, preneo je TAS S.

Kao jedina država naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju.

Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz gore navedenih razloga Rusija u to vreme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.

Pretpostavljamo da Velika Britanija ostaje posvećena svojim obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. kao što Rusija nastavlja da poštuje njih u vezi sa ambasadom Velike Britanije u Moskvi, istakla je ruska ambasada.

20.08 Ukrajina zaradila 20 miliona evra od izvoza struje

Ukrajina izvozi struju u Evropsku uniju te je na taj način do sada zaradila skoro 20 miliona dinara, prenosi Kijev independent.

Zemlje je počela da izvozi struju u EU koristeći interkonekciju sa Rumunijom 1. jula.

19.06 Ruski ratni ciljevi u Ukrajini kao "pokretna meta": Od "demilitarizacije" preko Donbasa do promene režima

Kada je 24. februara Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin objasnio je da pokreće "specijalnu vojnu operaciju" u cilju "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine. Međutim, ambicije Kremlja menjale su se tokom ovih pet meseci. Nakon prve faze, povlačenja iz područja oko Kijeva i fokusiranja na istok Ukrajine, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nagovestio je da ciljevi nisu samo oblasti Donjeck i Lugansk, već i Herson, Zaporožje i druge teritorije. Njegove izjave, stoga su, mnogi protumačili kao dokaz da su ruski ciljevi u ovom ratu menjani u hodu. Opširnije u posebnom tekstu

17.52 Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, istakao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i jedan od njegovih garanta, Rusija se dosledno pridržava slova i duha Ugovora", naveo je Putin.

Tanjug/AP/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin

 

17.27 Francuska pozdravila prvi polazak broda sa žitom iz Odese

Francuska je danas pozdravila polazak prvog broda sa žitom iz ukrajinske luke Odesa od početka rusko-ukrajinskog sukoba. Francuska je pozvala sve strane da obezbede bezbedniji izvoz ukrajinskih žitarica kako bi se smanjila globalna kriza hrane, prenosi Rojters.

17.02 Bajden spreman na razgovore sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja

Uoči globalne diskusije o neširenju nuklearnog naoružanja koja u ponedeljak počinje u Ujedinjenim nacijama (UN), predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad. Američki predsednik je ukazao da je zdrav sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) uvek počivao na smislenom, recipročnom ograničenju naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

15.48 Stoltenberg: NATO poziva na poštovanje dogovora o izvozu žitarica

NATO pozdravlja izvoz ukrajinskog žita iz luke u Odesi i poziva na punu implementaciju dogovora o izvozu žitarica, napisao je danas na svom Tviter nalogu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zahvalio Turskoj "na ključnoj ulozi" koju je odigrala.

15.02 Ukrajinski ministar odbrane: Ukrajina dobila još četiri HIMARS sisteme od SAD i MARS II sisteme od Nemačke

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Zahvalan sam američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i građanima SAD na jačanju ukrajinske vojske", napisao je ministar Reznikov na Tviteru, prenosi Rojters.

U objavi kojom je zahvalio nemačkoj ministarki odbrane Kristin Lambreht, Reznikov je naveo da je Ukrajina od te zemlje dobila MLRS MARS II raketni sistem.

14.36 Gasprom smanjio proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu

Gasprom je u prvih sedam meseci ove godine smanji proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je kompanija i navela da je smanjila izvoz u zemlje koje nisu deo bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 odsto. Gasprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

11.31 Kijev: Granatirana Mikolajivska oblast, ima ranjenih

U Mikolajevskoj oblasti ima reanjenih u granatiranju, a spaljeni su magacini sa lekovima i njive sa žitom, javljaju ukrajinski izvori.

10.55 Gutereš pozdravio isplovljavanje broda sa žitaricama iz Odese

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je današnje isplovljavanje iz ukrajinske luke Odesa prvog komercijalnog broda sa žitaricama od 26. februara. Gutereš je poručio da je humanitarni imperativ da se obezbedi da se postojeće žitarice i druge prehrambene namirnice nađu na globalnom tržištu. Njegov portparol je naglasio da Svetski program za hranu planira da kupi, utovari i isporuči 30.000 tona pšenice iz Ukrajine preko jednog broda, koji su zakupile UN, ali je najavio da će više detalja znati u narednim danima. 

10.00 Sinegubov: Granatariran Harkov, dvoje povređenih

Načelnik Harkova Oleh Sinegubov objavio je na Telegramu da je Rusija napala okrug Saltiv na severoistoku grada i da su dve osobe povređene. Pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

09.43 Sve najvažnije današnje događaje pogledajte u prilogu Euronews Srbija

Euronews

08.45 Krenuo brod sa žitaricama iz Odese

Brod koji prevozi žito napustio je ukrajinsku luku Odesa i krenuo ka Libanu, saopštile su ukrajinske vlasti. Brod "Razoni" koji je pod zastavom Sijera Leonea, prevozi 26.000 tona kukuruza. 

Associated Press • Euronews Serbia

08.41 Rumunska vojska uništila plutajuću minu u Crnom moru

Rumunska vojska izvršila je kontrolisanu eksploziju morske mine, koja je plutala u blizini obale na Crnom moru, saopštilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje. Mine su počele da plutaju Crnim morem nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, a rumunski, bugarski i turski vojni ronilački timovi su deaktivirali mine koje su se našle u njihovim teritorijalnim vodama, preneo je Rojters.

08.09 Turska: Iz Odese će danas isploviti prvi brod sa žitaricama

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da će danas isploviti prvi brod sa ukrajinskim žitaricama iz luke Odesa. Iz Ankare su saopštili da će teretni brod pod zastavom afričke države Sijera Leone, koji je natovaren kukuruzom, krenuti iz Odese ka Libanu u jutarnjim časovima, preneo je AP. Ministarstvo je navelo da će i ostali brodovi napustiti ukrajinske luke preko bezbednosnih koridora, a sve u skladu sa dogovorom koji su potpisali Rusija i Ukrajina sa Turskom u Istanbulu 22. jula. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.25 Rusi deo snaga premeštaju na jug?

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija najverovatnije preraspoređuje veći deo snaga iz Donbasa na jug Ukrajine, prenosi Gardijan.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je izjavio da se "geografija promenila" i da ruski ciljevi obuhvataju i oblasti Herson, Zaporožje i druge teritorije.

07.23 Zelenski: Rusija nema šanse za pobedu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se u svom noćnom obraćanju  zahvalio stanovnicima Mikolajiva "na njihovoj neukrotivosti, na odbrani grada i regije". Nabrajajući i ostale pogođene gradove zahvalio se Ukrajincima na hrabrosti.

"Strateški, Rusija nema šanse da dobije ovaj rat. Sad je potrebno izdržati, kako bi i na taktičkim razinama ova teroristička država osetila svoj poraz. Moramo se držati i na jugu i na istoku i svugde. Moramo izdržati u obrani, diplomaciji i politici. Sačuvati naše jedinstvo, i ne samo do pobede, nego i poslije nje, kako bismo kvalitetno obnovili sve što su okupatori uništili", poručio je Zelenski.

07.20 Za danas najavljen prvi transport ukrajinskog žita

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da se danas očekuje prvi transport ukrajinskog žita. Prema navodima, brod bi trebalo da krene u 8.30 po lokalnom vremenu.

07.00 Najžešće bombardovanje Mikolajiva

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič izjavio je da su ruske snage izvele verovatno najžešće bombardovanje tog grada do sada. U napadu su poginuli jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena i njegova supruga, izveštavaju ukrajinski mediji.

Komentari (0)

Evropa