Evropa

Bivši poslanik pokušao samoubistvo - političar Slobodarske partije Austrije napustio stranku pre nekoliko dana

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2022

-

16:56

Bivši poslanik pokušao samoubistvo - političar Slobodarske partije Austrije napustio stranku pre nekoliko dana
Austrijski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Hans-Jerg Jenevajn, koji je pre samo nekoliko dana napustio stranku, pokušao je da izvrši samoubistvo. Jenevajn se, kako je saopštila policija, trenutno nalazi u jednoj bečkoj bolnici, u veštačkoj komi, pošto je tokom noći tabletama pokušao da izvrši samoubistvo.

U FPO tvrde da je ostavio oproštajno pismo u kojem je izneo razočarenje liderom stranke Herbertom Kiklom. Jenevajn je dugo vreme važio kao jedan od najbližih saradnika Kikla, koji je izvršavao najteže zadatke. Nakon što je istupio iz stranke spekuliše se da mu je Kikl okrenuo leđa.

Na jesen je kod Jenevajna, zbog kontakta sa korumpiranim pripadnicima državne bezbednosti, sproveden pretres stana. Na jednom USB stiku istražne vlasti pronašle su nacrt jedne prijave, u kojoj su svi poslanici FPO u Beču od 2015. do 2020. optuženi da su uspostavili neku vrstu udruženja kako bi na nelegalan način prebacivali novac iz partijske kase.

Ta prijava je kasnije podneta istražnim vlastima, ali ne od Jenevajna. Naime, ta prijava je trebalo da pomogne Kiklu u internoj partijskoj borbi za vlast. Kikl je demantovao takve tvrdnje. Takođe i na mobilnom telefonu i laptopu Jenevajna pronađeni su razni podaci koji pokazuju da je radio na diskredititacij protivnika Kikla. Inače, Jenevajn je održavao kontakte sa ekstremnom desnicom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa