Evropa

Evropski sud traži od Rusije da plati oko dva miliona evra porodicama nestalih u Čečeniji

Komentari

Autor: Radio Free Europe

22/06/2021

-

16:14

Evropski sud traži od Rusije da plati oko dva miliona evra porodicama nestalih u Čečeniji
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/ Mikhail Klimentyev

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) naložio je Rusiji da isplati skoro dva miliona evra rođacima jedanaestoro ljudi koji su nestali u Čečeniji 2005. godine tokom specijalne akcije vojne jedinice Vostok (Istok).

Evropski sud je 22. juna presudio da je Rusija prekršila nekoliko članova Evropske konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na život, kada je, prema svedočenjima očevidaca, dotična vojna jedinica u oktobru 2005. godine ubila starijeg čoveka u gradu Boroždinovskaja u Čečeniji, te otela 11 lokalnih stanovnika uglavnom etničkih Avara, kojima se od tada gubi svaki trag. Većina pripadnika jedinice Vostok bili su etnički Čečeni.

Komandanti jedinice Vostok odbacili su sve optužbe dok je Rusija odvojeno istražila situaciju.

Kritičari Kremlja kažu da je ruski predsednik Vladimir Putin pogrešio kada je "zatvorio oči" pred navodnim zloupotrebama i kršenjem ruskog ustava od strane autoritativnog vladara Čečenije Ramzana Kadirova, kao i što se uopšte oslanjao na bivšeg pobunjenika da će kontrolisati separatistička nastojanja i nasilje u Čečeniji.

Organizacije za zaštitu prava kažu da Kadirov koristi represivne mere i da je stvorio klimu da pripadnici snaga bezbednosti nikada ne mogu biti kažnjeni.

Odluke Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za sve članice, uključujući i Rusiju koja je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima 1998. godine i jedna je od 47 država članica Saveta Evrope koja nadgleda poštovanje te konvencije.

Ipak, treba uzeti u obzir da se Rusija često sporila sa presudama i 2015. godine usvojila zakon koji joj omogućava da poništi konačnu odluku Evropskog suda.

Komentari (0)

Evropa