Evropa

Peru traži od Španije izručenje svog bivšeg oficira, optužen za zločine protiv čovečnosti

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

18:23

Peru traži od Španije izručenje svog bivšeg oficira, optužen za zločine protiv čovečnosti
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Španski sud razmatra zahtev Perua za ekstradiciju bivšeg vojnog oficira optuženog za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom sukoba protiv maoističkih gerilaca osamdesetih godina.

Augusto Gabilondo, bivši poručnik u peruanskoj vojsci, priveden je prošlog petka u Španiji, a ubrzo potom pušten je na uslovnu slobodu. Njemu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta zemlju, a sudu mora da se javlja svake dve nedelje, prenosi Rojters.

Gabilondo je bio komandant vojne baze osamdesetih u centralnim Andima, u vreme kada su peruanske oružane snage bile upletene u nemilosrdan rat sa pobunjenicima pokreta Sjajni put, maoističke gerilske organizacije koja se borila da sruši vladu, navodi se u dokumentu peruanske Komisije za istinu i pomirenje.

Ovaj bivši oficir je krajem prošle godine u Peruu osuđen na 15 godina zatvora zbog nestanka jednog muškarca i trebalo je da se suoči sa optužbama za sličan slučaj kada je, međutim, i sam nestao, navodi se u dokumentaciji peruanske organizacije za ljudska prava.

Komentari (0)

Evropa