Evropa

Teror mušica u italijanskom gradiću Orbetelu, još jedna posledica klimatskih promena

Komentari

Autor: Guardian

10/08/2022

-

14:39

Teror mušica u italijanskom gradiću Orbetelu, još jedna posledica klimatskih promena
Teror mušica u italijanskom gradiću Orbetelu, još jedna posledica klimatskih promena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Uznemirujući talas mušica", kako ga zovu žitelji toskanskog grada Orbetela, preti da potpuno uništi turističku sezonu u najlepšem kraju Italije. Pošast sa kojom se već nedeljama bore ugostitelji i turisti je neviđen broj mušica zbog kojih se život u gradu potpuno promenio, prenosi Gardijan.

Vlasnici restorana i barova u Orbetelu, poznatom po laguni i dugim peščanim plažama, kažu da je posao gotovo stao jer turisti  izbegavaju da izađu na večeru. 

„Primorani smo da zatvorimo dva sata ranije“, rekao je vlasnik "Caffe sul Corso",  Luigi Drogo za Corriere della Sera. 

Neki objekti su isključili spoljna svetla i primaju rezervacije za večeru samo do 21sat, ali smo time malo dobili, kaže Marko Di Pjetro, ​​vlasnik restorana Ovosodo, dok opisuje „psihološki užas“ koji su mušice nanele restoranima na otvorenom.

„Hiljade mušica se okupljaju oko sijalica i kreću se poput uznemirujućeg talasa između stolova na otvorenom“, rekao je on za Corriere.

La Repubblica je citirala jednog posetioca iz Rima koji je rekao da su Orbetelo „potpuno preplavili” insekti.

„Skoro mesec dana nemoguće je hodati duž lagune. Sada je postalo nemoguće čak ni večerati ili popiti aperitiv napolju", naveo je on

Mušice ostale bez prirodnih neprijatelja

Mauro Lenci, biolog, našao je objašnjenje za pošast kakvu ne pamte stanovnici Orbetela. Naime, i ovde su klimatske promene umešale prste jer je strahovita suša značajno smanjila broj prirodnih predatora za mušice kao što su žabe, slepi miševi i razne ptice. Njih zbog visokih temperatura nema u laguni, što drugim rečima znači da mušice jednostavno nema ko da lovi.

 

 

Vlasti pokušavaju da zaprašivanjem naprave kakvu-takvu kontrolu broja štetočina. Međutim, stanovnici su se žalili da je ove godine nije urađena duboka dezinsekcija, koja se obično vrši u proleće i da je to jedan od razloga invazije mušica.

Orbetelo nije jedini grad napadnut insektima - obližnji Castiglione della Pescaia pogođen je rojevima osa, izveštava Corriere. 

"Danas je teško naći rešenje za problem koji je trebalo da se reši ranije. Ono što mogu da kažem je da smo tu za sve građane koji izraze zabrinutost ili kojima su ovi insekti uništili sezonu”, kaže Leonardo Maras, odbornik u Toskani.

Komentari (0)

Evropa