Evropa

Nivo vode u italijanskom jezeru Garda na istorijskom minimumu

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2022

-

13:43

Nivo vode u italijanskom jezeru Garda na istorijskom minimumu
Nivo vode u italijanskom jezeru Garda na istorijskom minimumu - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Zbog najveće suše u Italiji poslednjih decenija smanjen je nivo vode u jezeru Garda, inače najvećem u zemlji, na najniži nivo ikada zabeležen, tako da se vide nekadašnje podvodne stene, a temperatura vode se približava prosečnoj u Karipskom moru.

Turisti koji su došli na popularno jezero početkom vikenda našli su na mnogo drugačiji pejsaž nego prethodnih godina, preneo je AP.

Deo izbeljenih stena okružuje južno poluostrvo Sirmione žutim oreolom pored zelenih nijansi vode i drveća na obali.

U severnom delu Italije mesecima nije pala obilnija kiša, a snežne padavine ove godine bile su smanjene za 70 odsto, što je isušilo važne reke kao što je reka Po, koja protiče kroz poljoprivredno i industrijsko srce Italije.

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Nemačku, Portugal, Francusku, Holandiju i Britaniju, ovog leta trpe sušu koja je nanela štetu poljoprivrednicima i špediterima i podstakle vlasti da ograniče upotrebu vode.

Nizak vodostaj reke Po, najduže italijanske reke, već je izazvao milijarde evra gubitaka poljoprivrednicima koji se inače oslanjaju na nju za navodnjavanje žitnih i pirinčanih polja.

Da bi to kompenzovale, vlasti su dozvolile da više vode iz jezera Garda otiče u lokalne reke - 70 kubnih metara vode u sekundi.

Krajem jula smanjili su nivo oticanja vode da bi zaštitili jezero i finansijski važan turizam vezan za njega.

Gradonačelnik Garde Davide Bedineli rekao je da mora da zaštiti i poljoprivrednike i turističku industriju.

On je potvrdio da jezero Garda gubi dva centimetra vode svakoga dana.

U međuvremenu, temperatura jezera je iznad proseka za avgust, navodi seatemperature.org. Voda u Gardi danas je imala skoro 26 stepeni Celzijusovih, bila je nekoliko stepeni toplija od proseka u avgustu i približila se proseku Karipskog mora od oko 27 stepeni Celzijusovih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa