Evropa

Deca iz autobusa koji se prevrnuo u Bugarskoj stigla u Tiršovu, troje ostaje na daljem lečenju, vozaču određen pritvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

07:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Deca koja su sinoć hospitalizovana nakon što je autobus koji ih je prevozio izgubio kontrolu, sleteo u jarak i prevrnuo se, stigla su u Srbiju i u Dečju bolnicu u Tiršovoj u Beogradu. U pitanju je sedam dečaka, a u njihovoj pratnji bili su su i lekari iz UKC Niš. Njih su na granici iz bugarskih saniteta preuzela ambulantna kola Srbije, a potom su prebačeni u Beograd, na kliniku u Tiršovoj. Na daljem lečenju u Bugarskoj je zadržano troje dece - dvoje će biti prevezeno u Sofiju, a dok jedno ostaje u bolnici u Staroj Zagori, saznaje Euronews Srbija.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Sedmoro dece, koja su prebačena u Tiršovu nakon zadobijenih povreda u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, za sada su stabilno i nisu životno ugrožena, rekao je za Tanjug direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj doktor Siniša Dučić.

On je istakao da očekuje da će deca do četvrtka biti puštena na kućno lečenje.

"Imamo troje dece sa komocionim sindromom, jedno dete sa povredom lakta i dvoje dece sa povredama glave i tela, a sva su ta deca stabilno i nisu vitalno ugrožena, te ne očekujemo da će se situacija zakomplikovati", rekao je Dučić.

Dr Dušan Milenković specijalista urgentne medicine iz Urgentnog centra Niš koji je dečake dočekao na granici s Bugarskom istakao je izuzetnu saradnju sa policijom, graničarima  i kolegama iz Bugarske.

"Svakako ovo je veliki stres za decu bilo kog uzrasta, a mi smo tu za njih da im pružimo svu zdravstvenu podršku", rekao je Milenković.

Dvoje dece povređene u jučerašnjoj nesreći sa srpskim autobusom AM Trakije, koja su prevezena u Sofiju u teškom su stanju - jedno je trenutno na operaciji sa prelomom karlice i kuka, sa povredama pluća, a drugo dete je bolje, saopštio je bugarski ministar zdravlja dr Asen Medžidijev na vanrednom brifingu ispred „Pirogova“, prenosi Euronews Bugarska.

Vozaču autobusa pritvor od 72 sata

Okružno tužilaštvo u Staroj Zagori optužilo je i pritvorilo pritvorilo državljanina Srbije zbog izazivanja saobraćajne nezgode zbog nepažnje na magistralnom putu, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Kako se navodi, njegove akcije su naštetile 12 dece uzrasta od šest do 16 godina i dve odrasle osobe. 

"Odmah nakon saobraćajne nezgode na licu mesta D.K. je testiran na upotrebu alkohola i opojnih supstanci. Uređaj je prijavio negatovne rezultate", navodi se.

Okrivljenom vozaču autobusa sa 49 putnika D.K. je određeno je zadržavanje do 72 sata po nalogu nadležnog tužioca. 

Bugarsko tužilaštvo je na ranijoj konferenciji za medije saopštilo da je do nesreće najverovatnije došlo zbog ljudske greške. Istražitelji smatraju da je vozač autobusa iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog čega je autobus sleteo s puta u jarak.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske obišao povređene koji se nalaze u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, ističe da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro. Lončar je najavio da će biti organizovan prevoz za decu koja su dobro, kako ne bi kretala rodbina po njih i ne bi pravili dodatne probleme.

Da niko od povređenih u udesu sa srpskim autobusom nije životno ugrožen, potvrdio je i bugarski ministar zdravlja Asen Medžedijev na vanrednom brifingu ispred bolnice u Staroj Zagori. Još dvoje dece je u nešto težem stanju i oni će morati biti prevezeni u Sofiju na operaciju. Stanje jednog deteta pogoršalo se jutros, rekao je Medžedijev.

Tanjug

U teškoj nesreći koja se juče dogodila u Bugarskoj, kada se na auto-putu Trakija prevrnuo autobus srpskih registarskih oznaka povređeno je desetoro dece, potvrdio je juče za Euronews Srbija Željko Jović, ambasador Srbije u Bugarskoj. Vozač autobusa zadobio je teške povrede donjih ekstremiteta, dok je jedno dete završilo sa kontuzijom glave. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, dete koje ima povredu glave je operisano i biće prebačeno u bolnicu u Sofiju, dok je jednoj odrasloj osobi amputirana noga. 

Kako saznaje Euronews Srbija, ostatak putnika koji su lakše povređeni prebačeni su noćas u hotel, a po njih će biti poslat autobus iz Srbije.

Euronews

U autobusu šabačkih registracija bilo je 38 dece i 11 odraslih, a kako navode bugarski mediji putnici su uspeli da iz prevrnutog vozila izađu kroz prozore koje su morali da razbiju. Svi povređeni putnici prevezeni su u bolnicu u Staroj Zagori, koja je najbliža mestu nesreće.

Deca su putovala iz Nesebara i deo su folklornog ansambla JU-LIRA i većina njih je iz Batajnice.

Kako je sinoć preneo "dnevnik.bg", u bolnicu u gradu Stara Zagora je dovezeno 17 dece.

"Najmlađe dete ima šest godina, najstarije 17 godina. Troje dece ima modrice i ogrebotine, i oni su išli na snimanje radi postavljanja tačne dijagnoze. Jednom odraslom muškarcu biće neophodno amputirati nogu", rekao je za Starozagorski radio direktor lokalne bolnice Jovčo Jovčov.

BGvoice

 

"Dnevnik.bg" dodaje reči zamenika glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je izjavio da je i jedno dete teže povređeno.

Autobus je u Bugarsku ušao 7. avgusta i u njemu je bilo 49 putnika, većinom dece. Oni su bili na smotri folkora na Crnom moru u Sunčevom Bregu, a u nedelju su se vraćali u Srbiju.

"Krenuli smo iz Sunčanog Brega i napravili pauzu na pumpi koja se nalazi 10 kilometara odavde. Sve je bilo u redu. Vozača je bio odmoran, naspavan. Samo je jedan otac poželo da sedne napred jer se zagrcnuo i hteo je da se iskašlje. Vozač je hteo da mu spusti sedište, ali nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da spusti tako je skrenuo sa puta", rekla je Nataša Radovanović, jedna od putnica i članica folklorne grupe za BTV.

BGvoice

 

Nakon nesreće, na lice mesta, 216 kilometara od Sofije, kod Stare Zagore, stigla su dva vozila hitne pomoći, vatrogasna jedinica i nekoliko policijskih vozila. 

Po nalogu glavnog tužioca Ivana Geševa, ekipa istražitelja Nacionalne istražne službe izašla je na mesto saobraćajne nezgode kod Stare Zagore kako bi otpočela istražne radnje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sinoć sa ministrom inostranih poslova Bugarske Nikolajem Milkovom o stanju putnika iz autobusa koji se prevrnuo nedaleko od Stare Zagore u Bugarskoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sva povređena deca su hospitalizovana i dva ministara će biti u stalnoj vezi zbog razmene informacija o njihovom oporavku.

 

Komentari (0)

Evropa